Miért védi a kormány a zöldhatóság élén garázdálkodó volt SZDSZ-es ügyvivőt?

2013-05-07 15:36

Összezárt a fideszes többség Tolnai Jánosné dr. Szatmári Katalin védelmében, aki az országos zöldhatóság vezetőjeként számos kritikát kapott az elmúlt hónapokban egyrészt hozzá nem értése, másrészt kétes doktori címe miatt. A Jobbik lemondatná pozíciójából volt SZDSZ-es főigazgatót.

Tolnai Jánosné dr. Szatmári Katalin, az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség (OKTVF), avagy hétköznapibb nevén az országos zöldhatóság főigazgatójának kormánypárti bevédése kapcsán tartott sajtótájékoztatót Kepli Lajos, a Jobbik országgyűlési képviselője kedden.

Kepli Lajos elmondta, hogy hétfő délelőtt a Fenntartható Fejlődés Bizottság ülésén arról határozott a kormánypárti többség, hogy Tolnainé meghallgatását nem tartják meg. A jobbikos képviselő a Fenntartható Fejlődés bizottság Ellenőrző albizottságának elnökeként akarta megvizsgálni Tolnainé alkalmasságát az általa betöltött pozícióra, tekintve az elmúlt hónapok botrányait. Ezek közé tartozott, hogy a jelenlegi vezető a felügyelőségnél „lefejezéseket hajtott végre”, de az ügyfelek egy döntés értelmében nem kommunikálhatnak ügyintézőikkel sem– ez pedig könnyen fulladhat korrupcióba – mondta el a képviselő. Hozzátette: felmerült a gyanúja annak is, hogy a főigazgató doktori címe nem valódi. Az ügyet Szili Katalin, a főbizottság elnöke átvette az albizottságtól, a fideszes szavazatok pedig ekkor buktatták meg a meghallgatás összehívását.

Miniszteri védelem?

Mint Kepli Lajos elmondta, tudomása szerint a kormánypárti képviselők a kormány álláspontját kérték ki az ügyben, annak illetékes minisztere, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter pedig nem járult hozzá, hogy a főigazgató megjelenjen a meghallgatáson, avagy az ügyét napirendre vegyék. Így közvetve utasítást adott a bizottságnak arra, hogy szavazzák le a napirendről Tolnainé megkérdezését – árulta el a képviselő.

Lemondatnák

A Jobbik felszólítja Fazekas Sándor minisztert, hogy Tolnai Jánosné dr. Szatmári Katalint hívja vissza az országos zöldhatóság vezető posztjáról, mert –ahogy Kepli kitért rá- soha nem volt olyan rossz híre a főfelügyelőségnek, mint amióta Tolnainé vezeti azt.

Hozzátette: azért akarja meghallgatni a főigazgatót, mert fennáll a gyanúja annak is, hogy az országos zöldhatóság esetleg politikai alapon dönthet egyes beruházások engedélyeztetése kapcsán. Ezek nagyon súlyos gyanúk – mondta a képviselő, majd hozzátette: az ilyen és ehhez hasonló esetek miatt újra az ellenőrző albizottság elé hívják Tolnainét. Amennyiben ismét nem jelenik meg a fideszes többségű bizottság ellenszavazatai miatt, Kepli Lajos kilátásba helyezte, hogy országgyűlési képviselőként fog utánajárni a történteknek.

Kamudoktori?

Ahogy arra a Jobbik országgyűlési képviselője is kitért sajtótájékoztatóján, Tolnainé dr. Szatmári Katalin doktori címe vélhetően nem valódi, hanem mindössze egy Pro Deo University nevű szervezettől kapott valamiféle díszdoktori oklevelet. Magyarországon hivatalosan doktori címet használni csak akkreditált intézménytől kapott oklevél után lehet, külföldi bejegyzésű, áliskolák papírjai után természetesen nem. Ahogy azonban a sajtóban már korábban is megjelent, a volt SZDSZ-es politikus önéletrajzában a jól hangzó, ám valójában tartalommal nem bíró Egyesült Államokbeli Pro Deo University-t jelölte meg díszdoktori címének megszerzése helyéül.

alfahir.hu - jobbik.hu