Aki munkát keres, az ne is egyék?

2014-03-18 12:11

Az elmúlt időszak egyik legnagyobb kormányzati bűne az volt, hogy ahelyett, hogy új munkahelyek létrejöttét biztosító gazdaságpolitikát folytattak volna, inkább tovább nehezítették azoknak az álláskeresőknek a helyzetét, akik valóban dolgozni szeretnének és a boldogulásukat itthon képzelik el. Például töredékére csökkentették az álláskeresők – a korábbi biztosítási jogviszonyuk alapján járó – ellátását, pont abban az időszakban, amikor egyébként is rendkívül nehézzé vált az elhelyezkedés. Figyelmenkívűl hagyva azt a tényt, hogy a munkát keresők nagy része akár éven túl sem talál magának állást, az álláskeresési járadék szigorú feltételekhez kötött időtartalmát olyan szintre csökkentették, amely alatt szinte egyáltalán nincs esély az elhelyezkedésre. Mivel valóságos munkahelyek alig létesültek, az európai példákkal szemben álló kirívóan rövidre nyúlt ellátási időszak végén csak a kilátástalanság maradt, vagy a külföldre költözés alternatívája. Paradox módon, mindez segítette a statisztikai „fellendülést” a munkaerőpiacon, hiszen miután az álláskeresőknek elvették a kedvét a regisztrációtól – rövid járadékos időszak, reménytelen álláskeresés – és gyakran inkább külföldön kerestek munkát, egyben segítették a kormányzatnak a munkanélküliség csökkenéséről és a foglalkoztatottság növekedéséről szóló sikerpropagandáját.

A Jobbik, amennyiben kormányzati lehetőséget kap, megváltoztatja az álláskeresési járadék jelenlegi rendszerét. Ennek összegének és időbeni terjedelmének megállapításánál a munkában töltött időt és az életkort fogjuk meghatározó tényezőnek tekinteni. Az ellátás minimuma 180, a maximuma 360 nap lesz. Ez az elképzelés sokkal jobban igazodik a külföldi gyakorlathoz és a jelenlegi munkaerő-piaci helyzethez, mint azok a megoldások, amelyeket azok a pártok valósítottak meg eddig, amelyek előszeretettel hivatkoznak a nyugat-európai példákra.

Az álláskeresési járadék egy biztosítási alapú ellátás, amelyet a munkanélkülivé váló dolgozó korábbi munkabéréből levont járulékból fedeznek. Így elképesztő, antihumánus eljárásnak tartjuk, hogy ezt a juttatást megcsonkítva, a felszabaduló pénzeszközöket gyakran értelmetlen és pusztán statisztikai bűvészkedésre szolgáló programok finanszírozására használták, használják jelenleg is fel. A Jobbik véget szeretne vetni ennek a gyakorlatnak. Akiknek pedig mégsem sikerül hosszabb távon az elhelyezkedés, azok számára olyan – az álláskereső korábbi munkatapasztalatára, végzettségéhez illeszkedő – közmunka programokat indítunk, amelynek végén a versenypiaci elhelyezkedés sokkal könnyebbé fog válni a jelenleginél.

A kormányzati, egyben a Fidesz foglalkoztatásról szóló pártpropaganda-akciójában szereplő felfelé vezető nyíl a valóságban inkább a szakadékba vezetett, a foglalkoztatás növekedésében kizárólag a közfoglalkoztatásban dolgozók több százezres tömege és a külföldi, munkavállalás céljából történő kivándorlás számszerű „eredményeinek” statisztikai alapú lenyúlása áll. A bűvészkedés alapjának megteremtése pedig nagyrészt az álláskeresőktől elvett milliárdokból történt, azonban ezek a források a választások utáni időszakra kiapadnak.

A Jobbikra fog várni az a feladat, hogy a hazugságok és trükkök, valamint az emberek kilátástalanságba sodrása helyett, megállítsa a munkaerőpiac évtizedes rombolásának politikáját. Ehhez nem kell semmi mást tenni, mint a Jobbikra kell szavazni!

Bertha Szilvia - jobbik.hu