Alkotmánybíróság elé került a Jobbik ellen hozott plakáttörvény

2017-07-14 13:14
A Jobbik benyújtotta a plakáttörvénnyel kapcsolatos beadványát az Alkotmánybíróságnak (Ab) pénteken.

Staudt Gábor, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese az ezt megelőző budapesti sajtótájékoztatóján közölte: 57 parlamenti képviselő írta alá az ívet, ami elegendő és a politikai akaratot is kifejezi.

A Jobbik mellett 4 LMP-s, 25 MSZP-s és 4 független képviselő támogatta aláírásával az utólagos normakontroll iránti igényt.

A politikus három érvet hozott az úgynevezett plakáttörvény alaptörvény-ellenessége mellett.

Értékelése szerint
- közjogi érvénytelenség áll fenn, mert az Országgyűlés nem a köztársasági elnök által megfogalmazott aggályokra reagált, hanem teljesen új jogszabályt alkotott.
- feles többséggel fogadtak el pártok gazdálkodására vonatkozó passzusokat, miközben szerinte ez minősített többséget igényelt volna.
- kormányhivatalok kaptak lehetőséget a pártok gazdálkodásának ellenőrzésére, az Állami Számvevőszék helyett.

Noha a beadvány elbírásának nincs időbeli korlátja, a Jobbik reméli, hogy nem húzódik el a folyamat - mondta a frakcióvezető-helyettes.
Az április elseje és július elseje között lezajlott belpolitikai csatározás, amelyet plakátháborúként ismerhetünk, nem pusztán a várhatóan rendkívül durva 2018-as választási kampány előjátékaként szolgált. Ez volt ugyanis az első eset, hogy egy ellenzéki párt kampányakciója személyesen Orbán Viktor haragját váltotta ki. A plakátháborúról szóló részletes bemutatónkat ide kattintva nézhetik meg.

alfahir.hu - jobbik.hu

Reagálás Orbán Viktor tusványosi beszédére.
A Jobbik szerint egy ilyen volumenű, szombathelyi beruházás Felügyelőbizottságának nem lehet egy olyan ember az elnöke, akit 3 milliárdos költségvetési csalásért tartanak előzetesben.

2017 július