Az ombudsmanról és az unióról tárgyalt Vona Áderrel

2013-08-06 12:45

A Jobbik elnök-frakcióvezetője szerint az új alapvető jogok biztosának olyan embernek kell lennie, aki a szakmai feltételeknek is megfelel, valamint a lehető legszélesebb társadalmi réteget "fedi le".

Vona Gábor erről kedden beszélt újságíróknak, miután egyeztetett Áder János államfővel az ombudsmanjelölésről a Sándor-palotában. A pártvezető a megbeszélést követően ismertette: konkrét nevekről nem esett szó, csak a jelöltek kiválasztásának elveiről egyeztettek. A Jobbik ezek között fontosnak tartja, hogy az államfő olyan jelöltet nevezzen meg, aki sem az előző rendszerben, sem az elmúlt 23 évben nem volt egyetlen párt tagja sem.

Vona Gábor elmondta azt is: a találkozón felvetette a köztársasági elnöknek az Európai Unió és Magyarország kapcsolatát is. A Jobbik szerint ugyanis majdnem tíz évnyi tagság után társadalmi vitán keresztül újra kell gondolni Magyarország uniós tagságát, mivel álláspontjuk szerint az EU olyan irányt vett az elmúlt években, amelyre a magyar társadalom sosem mondott igent, ezért a további integráció előtt mindenképpen népszavazást kell tartani. Vona Gábor - ismertetése szerint - arra kérte Áder Jánost, hogy "tekintélyével segítse elő ezt a társadalmi vitát".

Szabó Mátét, az alapvető jogok biztosát az Országgyűlés 2007-ben választotta meg hat évre, megbízatása idén szeptember 24-én jár le. Utódjára az alkotmány és az alapvető jogok biztosáról szóló törvény értelmében a köztársasági elnöknek augusztus 10-éig kell javaslatot tennie.

MTI - alfahir.hu