Híreink

Az országnak szüksége van Paks bővítésére

2014-01-21 14:07
-A +A

A Jobbik kezdetektől fogva támogatta a paksi atomerőmű bővítését, annak terve már a 2009-es programban szerepelt. A nemzeti párt azonban ellenőrző bizottságot és átláthatóságot kér – jelentette ki Balczó Zoltán, a Jobbik alelnöke keddi sajtótájékoztatóján.

A Jobbik már a 2009-es európa parlamenti választásokra készített programjában célként jelölte meg a paksi atomerőmű bővítését, ezzel növelve az ellátás biztonságát, egyúttal csökkentve az energiaárakat – mondta keddi sajtótájékoztatóján Balczó Zoltán jobbikos parlamenti képviselő. Emlékeztetett: a parlamenti pártok 2009 áprilisában együttesen fogadtak el egy, a bővítést támogató országgyűlési határozati javaslatot, ezért az alelnök szerint érthetetlen, hogy a baloldal most miért táncol ki a projekt mögül.

A Jobbik is elkötelezett a megújuló energiaforrások részarányának növelése mellett, azonban a nemzeti párt a környezetvédelmi, hajózási, árvízvédelmi és öntözési célokra is alkalmas vízlépcső-rendszer energetikai célú hasznosítását támogatná elsőként. „El kell oszlatnunk azt az illúziót, hogy a megújuló energiahordozók akár csak középtávon is képesek kiváltani a hagyományos energiahordozók felhasználását, ideértve a nukleáris energiát is” - mondta, hozzáfűzve: a Jobbik azért is támogatja a paksi bővítést, mert az atomenergia felhasználásával jelentős mértékben csökkenthető a globális felmelegedés okaként is meghatározott, üvegházhatású gázok kibocsátása.

Balczó Zoltán úgy vélekedett, hogy figyelembe véve Paks jelenlegi technológiáját, a magyar szakemberek felkészültségét és az orosz gazdasági kapcsolatok fontosságát, az együttműködés a Jobbik számára preferálandó. Azt azonban sajnálják – tette hozzá-, hogy a 2009-es határozatot követően csak a Fidesz-kormányzás negyedik évében került sor ezen megállapodásra. A Jobbik szerint ennyi időbe tellett, hogy a kormány normalizálja azokat a politikai kapcsolatokat Oroszországgal, melyeket Orbán Viktor még ellenzéki pártvezetőként rontott meg.

Nem a kampányban kellett volna

Ennek a csúszásnak is köszönhető az, hogy projekt körüli vita a kampányidőszakra tolódott, a baloldal pedig így „ezt a nemzetpolitikailag fontos ügyet, egy politikai hecckampány részévé teheti”.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Jobbik a megkötött szerződés minden részletét megkívánja ismerni, beleértve a várható gazdasági következményeket és garanciákat is. Kulcskérdésnek tartják továbbá azt is, hogy projektben jelzett 40 százalékos hazai részvétel valóban magyar vállalkozókat jelentsen, ne pedig magyarországi működésű külföldi cégeket, vagy Közép-hátterű konzorciumokat. A Jobbik kormányra kerülve a lehető legnagyobb nyilvánosságot és átláthatóságot fogja biztosítani – szögezte le Balczó Zoltán.

C-típusú átvizsgálás a bizottságban

A Jobbik-alelnök indokoltnak nevezte egy „parlamenti ciklusokon átívelően működő” országgyűlési bizottság létrehozását is, melynek tagjai végigkísérik a beruházás egyes fázisait, és értékelik a nemzetbiztonsági szempontból fontos, titkos információkat is. A bizottság tagjait a Jobbik szerint C-típusú nemzetbiztonsági átvilágítás teljesítése után kellene megválasztani. A bizottság létrehozását az országgyűlési határozati javaslat vitájában kívánják majd felvetni.

s

Balczó Zoltán elmondta továbbá, hogy a nemzeti párt a hazai bányászat felélesztését tervezi. „Ezzel összefüggésben, és az energiafüggetlenségünk növelésének érdekében indokoltnak tartjuk, hogy az uránbányászat újbóli elindításának gazdasági feltételeit megvizsgáljuk” - tette hozzá. Amennyiben a vizsgálat pozitív eredményt mutatna – jegyezte meg-, a Jobbik az érintett településeken helyi népszavazást tartana szükségesnek.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke hétfői sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre a paksi bővítéssel kapcsolatban úgy vélekedett, biztonsági szempontból mindig is az orosz pályázatot tartották a legerősebbnek. Amivel kapcsolatban azonban súlyos hiba történt Orbán Viktor miniszterelnök részéről – mondta Vona Gábor-, hogy az Országgyűléssel ezt a megállapodást előzetesen nem vitatta meg, a kampányra való időzítéssel pedig „feldobta a baloldalnak a magaslabdát”.

Magyarország számára energiabiztonsági és atomerőmű-biztonsági szempontból, valamint a magyar beszállítók arányának szempontjából is az orosz pályázat számított a legerősebbnek – mondta a Jobbik miniszterelnök-jelöltje, aki -mint elárulta- korábban személyesen is találkozott a Roszatom magyarországi vezetőjével, így tájékozódott a részletekről. Mint mondta, a beszélgetésen felhívta a vezető figyelmét arra, hogy pályázatuk akkor érheti el a legnagyobb sikert Magyarországon, ha a biztonsági kérdéseken túl a magyar beszállítók arányának növelésére koncentrálnak.

alfahir.hu

Kapcsolódó cikkek


Ajándék Jobbik IT-s falinaptár a legfrissebb Bar!kádban
Volner János szerint a rezsicsökkentés mellett csökkenteni kell hazánk energiakitettségét, ösztönözni kell az energiahat
A Jobbik egy szakértőkből álló munkacsoportot állított fel a rezsicsökkentés fenntartható módon történő megvalósítására.

Ajánlott cikkek

Egy jó kormányzás ismérve az, hogy olyan Magyarországot teremtsen, ahova érdemes hazatérni külföldről.
Miként lehetséges az ma Dunaújvárosban, hogy miközben valaki bevallottan segédkezett betonba temetni egy holttestet, szabadon mozoghat és dolgozhat?

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
2017 április