Az új támogatási rendszer ismét az agrároligarcháknak kedvez, de nem teremt munkahelyet

2014-07-23 12:30

A kormány agrár- és vidékfejlesztési támogatásokkal kapcsolatos bejelentése világosság teszi, hogy a Fidesz-kormány kommunikációs csúcsteljesítménnyel kívánja elfedni azt a tényt, hogy nincs valódi koncepciója arra, hogy a vidéken élők millióinak válságos helyzetén hogyan javítson.

Nem lehet vidékfejlesztési támogatásnak nevezni azt a rendszert, melyben a 4-5 millió vidéki ember felemelkedésére a támogatások hét évre jutó 1100 milliárdnyi összegéből évente egy főre fajlagosan alig 30 ezer forint esik. Eközben a néhány tízezer 1200 hektár közeli agrárvállalkozó a 350 milliárd forint éves agrártámogatás 80 százalékán osztozik, ami fajlagosan számukra fejenként évi 15-20 millió forint támogatást jelent.

A földforgalmi törvényből pedig a Jobbik végsőkig kitartó tiltakozása ellenére is kigyomlálta a Fidesz azt a kitételt, mely munkahelyteremtéshez kötötte volna a magas támogatásokra való jogosultságot, így egyáltalán nem biztosítja a rendszer értékteremtő munkahelyek létrejöttét.

De a valójában kisgazdákkal sem bánik jobban a kormány, mint a vidékiek tömegeivel, hiszen a 30 hektár alatti valódi kisgazdaságok kiemelt támogatásának lehetőségét az EU biztosította volna, de az Orbán-kormány ezzel sem élt. Eközben maga Lázár János is elismeri, hogy vannak olyan tagállamok, ahol a 30 hektáros támogatási jogosultság felett már elvonás történik.

A Jobbik Vidékstratégiai Kabinetje felszólítja a kormányt, hogy a szóvirágok helyett valódi intézkedésekkel segítse a kisgazdaságokon alapuló vidéki létforma élhetővé tételét.

Varga Géza, a Jobbik Vidékstratégiai Kabinetének elnöke