Az új ukrán kormány soviniszta és illegitim

2014-03-03 13:26

A Jobbik követeli, hogy a kormány és a külügy tegyen lépéseket a kárpátaljai magyar kisebbség védelméért, továbbá rámutat, hogy a hidegháborút idéző helyzet által a nyugat a befolyását akarja kiterjeszteni minél keletebbre.

Jobbik aggodalommal figyeli az ukrán válságot, ugyanakkor elítéli az atlantista erők képmutató magatartását és politikáját az ügyben. Nyilvánvaló, hogy a forradalom kirobbantásában szerepet játszott Janukovics elnök korrupciója és a Régiók Pártjának rossz politikája, de épp annyira számított a nyugat anyagi, politikai és titkosszolgálati segítsége, valamint aknamunkája és provokációja.

Gyöngyösi Márton szerint képmutató a nyugat, mikor a sokáig háttérből szemlélő, kisebbségeit féltő Oroszországot állítják be fő bűnösnek, mikor a nyugat által támogatott új kormány első lépése kisebbségellenes módon a nyelvtörvény visszavonása volt, előre vetítve a soviniszta ukrán politikát.

A Jobbik az átmeneti kormányt nem tekinti legitimnek. Gyöngyösi Márton elmondta: a jelenlegi helyzet a 2004-es narancsos forradalom újabb felvonása, a Washington-Brüsszel tengely és Oroszország közti geopolitikai harc újabb állomása.

A nyugat célja, hogy a felvásárolt és kizsákmányolt Közép-Kelet-Európa után keletebbre terjeszkedjen a befolyásuk - mutatott rá Gyöngyösi Márton. Hozzátette: le kell állítani a kárpátaljai sorozásokat, és a kisebbségeknek biztosítani kell alapvető jogaikat, mivel erre Ukrajna nem képes. Garantálni kell a magyar és ruszin kisebbség számára a teljes területi autonómiát is - szögezte le.

A Jobbik felszólítja a magyar kormányt, hogy hagyjon fel a 25 éve gyakorolt, mindent a nyugatnak alárendelő politikával és álljon a kisebbségek mellé, helyezzék előtérbe a nemzeti érdekeket.

alfahir.hu