Balaton felszabadítása, avagy a minőségi turizmushoz is pénz, pénz és pénz kell

2017-09-12 08:55

Készül a Jobbik Balaton-programja.

A Balaton felszabadítása – ez lesz az egyik legfontosabb programpontja a Jobbik balatoni programcsomagjának, erről is beszélt a párt balatoni országgyűlési képviselőjelöltjeinek hétfői fonyódi utcafórumán Kepli Lajos országgyűlési képviselő és egyben képviselőjelölt. A Balaton mindenkié elnevezésű program jegyében – tette hozzá – lehetővé kell tenni minden tóparti településen, hogy aki akar, az lejuthasson a Balaton partjára, mely közkincs, éppen ezért nem lehet elzárni magáningatlanokkal, apartmanházakkal.

Ennek érdekében várhatóan kisajátításokra is szükség lesz, de ahogyan Kepli hangsúlyozta, nem a Jobbik akarja kisajátítani a balatoni magántelkeket – ahogyan ez a két héttel korábbi siófoki utcafórum után megjelent a Mészáros Lőrinc-féle médiában –, hiszen jó néhány éve az állami tulajdonú vízügy szakemberei készítettek felmérést, majd állapították meg, hogy mintegy száz magántulajdonú ingatlan kisajátítására volna szükség a Balaton-törvényben előírt, településenkénti harminc százalék szabadon bejárható parti sétány biztosításához.

„A minőségi és a nyári szezonon túlnyúló turizmusnak három alapvető feltétele van, a fizetőképes vendég, a szakképzett vendéglátás és a minőségi turista; amihez pénz, pénz és pénz kell – kezdte mintegy házigazdaként Steinmetz Ádám korábbi vízilabdázó olimpiai bajnok, Somogy megye 3. számú választókerületének jobbikos képviselőjelöltje. – A Jobbik által indított polgári kezdeményezés, a bérunió erre is megoldást kínálhat, hiszen ha elkezdenek felzárkózni a hazai bérek a nyugatiakhoz, akkor a mostaninál több magyar embernek lesz pénze nyaralni menni, azok a vendéglátós szakemberek pedig, akik ma már a balatoni nyári szezonra sem jönnek haza külföldről, remélhetően idehaza maradnak”.

Steinmetz Ádám szerint a választókerülethez tartozó balatoni településeken súlyos probléma a minőségi, vagyis a négycsillagos szálláshelyek hiánya. „Fonyódon például ezt felismerték, de nem biztos, hogy a helyiek által épített és szeretett futballpálya a legoptimálisabb helyszíne egy szállodának, omló löszfal aljában, ahonnan még igazából balatoni panoráma sincsen – utalt egy közelmúltbeli, kudarcba fulladt próbálkozásra, amikor Fidesz-közeli befektetők kívánták erre a célra megszerezni a fonyódi futballpályát. – E közben torzóként közvetlenül a Balaton partján is van felújítandó, átépítendő üdülőkomplexum, vagy a Várhegyen a Sirály szálló, mely továbbra is düledezik, pedig nemrég még nagy reményeket fűztek az újjávarázsolásához”. A képviselőjelölt úgy élte, kívánatos volna végre a régi, állami tulajdonú, de használaton kívüli üdülők sorsának rendezése és a fizetővendéglátók szálláshelyeinek korszerűsítése pályázati támogatással. A helyi tévé kérdésére pedig arról beszélt: a jó színvonalú egészségügy sem maradhat ki a balatoni programcsomagból, a marcali kórház állapotát például elkeserítőnek nevezte.

Kapcsolódott hozzá Rig Lajos (Veszprém, 3-as választókerület), aki szerint a sürgősségi ellátáshoz is egyenlő hozzáférést kell biztosítani az északi és a déli parton egyaránt; ez ugyanis most nincs így.  Sürgősségi ellátócentrumok létesítését szorgalmazta a nagyobb településeken, mégpedig egész éven át, nem csak a szezonban.

Fontos probléma a Balaton megközelíthetősége, amit vasúton és közúton is javítani kell – hangsúlyozta a fonyódi utcafórumon Weller-Jakus Tamás (Zala, 2-es választókerület). Az M7-es háromsávúsítását, a 84-es és 77-es utak fejlesztését, valamint a balatoni körvasút megvalósítását szorgalmazta.

Potocskáné Kőrösi Anita (Somogy, 4-es választókerület) a balatoni vízirendőrség kívánatos megerősítéséről beszélt.

Míg a két héttel ezelőtti hasonló siófoki rendezvényt helyi fideszes aktivisták „tartották szemmel”, a  béruniós kezdeményezés melletti aláírásgyűjtéssel egybekötött hétfői fonyódi utcafórum előtt Hidvégi József helyi polgármester (Fidesz-KDNP) kedélyesen elbeszélgetett a jobbikos képviselőjelöltekkel.

alfahir.hu - jobbik.hu

Az észt EU-elnökséghez kapcsolódó, Tallinnban megtartott tagállami bizottsági találkozón ismét kiálltunk hazánk érdekeiért.
A Jobbik szerint a Fidesz négy fő bűnt követett el a nyugdíjasokkal szemben.

2017 szeptember