Elismerték a külhoni magyar hallgatók ösztöndíjainak csúszását

2014-11-07 18:06

Több mint két hónapot kell várniuk egy miniszteri aláírásra azoknak a külhoni hallgatóknak, akik miniszteri ösztöndíjjal kezdik meg tanulmányaikat a magyar felsőoktatásban, így a szeptembert és az októbert kölcsönökből kell kihúzniuk, arról nem is beszélve, hogy idén a pályázatok kiírása is csúszott. Szávay István, a Jobbik alelnöke ezért kárpátaljai magyar hallgatók megkeresése alapján írásbeli kérdéssel fordult az illetékes miniszterhez, aki válaszában a csúszást elismerte, a késedelmes utalással kapcsolatos többi kérdésre azonban nem válaszolt.

Bár az illetékes határon túli szervek döntése arról, hogy mely alap-, mester-, osztatlan-, vagy PhD-képzésben résztvevő külhoni magyar hallgató kaphat miniszteri ösztöndíjat már augusztus végén, szeptember elején megszületik, pénzüket mégis valami miatt több hónapon keresztül parkoltatja az illetékes minisztérium. Ez az eljárás pedig minden évben számos külhoni egyetemistánál okoz érezhető anyagi problémákat az őszi egyetemi félév első két hónapjában.

Arról nem is beszélve, hogy idén a miniszteri ösztöndíjra és a részképzésre (melynek segítségével a külhoni felsőoktatási intézményekben tanuló magyar hallgatók 0,5-5 hónapig terjedő időszakot tölthetnek egy magyarországi intézmény azonos szakján) vonatkozó pályázatokat csak mintegy egy hónapos késéssel, július elején sikerült kiírnia az illetékes minisztériumnak. Ez azt jelenti, hogy a külhoni hallgatóknak az egyetemi nyári szünet kezdetén (amikortól a tanulmányi osztályok zárva tartanak) kellett összeszedniük a pályázathoz szükséges dokumentumokat és igazolásokat, ami az egyetemi szünet alatt igencsak megnehezítette pályázásukat. Ez különösen a leendő PhD-hallgatók és a részképzésben egy magyarországi intézményben tanulmányokat folytatók pályázását nehezítette meg, akiknek számos befogadó nyilatkozatot és egyéb igazolást kell beszerezniük pályázatukhoz.

Szávay István, a Jobbik alelnöke ezért írásbeli kérdéssel fordult Balog Zoltán emberi erőforrás miniszterhez aziránt érdeklődve, hogy mi az oka a pályázatok késedelmes kiírásának, akarja-e a kormány a jövőben hamarabb kiírni azokat, illetve le kívánja-e bontani az adminisztrációs akadályait annak, hogy a miniszteri ösztöndíjas hallgatók hamarabb hozzájuthassanak ösztöndíjukhoz, így ne kölcsönökből kelljen megélniük szeptemberben és októberben.

A Balog helyett válaszoló Rétvári Bence, az EMMI parlamenti államtitkára szerint csupán a részképzős hallgatók esetében okozott némi fennakadást a pályázatok késedelmes kiírása, melyet a kormányzati átalakítások miatt későn megkötött szerződésekkel magyarázott (vö. Orbán Viktor: „Észre sem fogják venni, hogy ez már új kormány lesz”). Arra, hogy miért kell minden évben hónapokat várni a már megítélt miniszteri ösztöndíjak utalására, az államtitkár nem volt hajlandó válaszolni.

Az Alfahír megkereste az ügyben Szávay Istvánt, a Jobbik alelnökét, aki értetlenségének adott hangot a kormányzati nemtörődömség miatt. „Véleményem szerint a beismerés után legalább egy bocsánatkéréssel tartozik a kormány azon külhoni hallgatók felé, akik számára idén jelentősen megnehezítette a pályázást.” A jobbikos honatya hozzátette, „az ösztöndíjak utalásának több hónapig tartó várakoztatása pedig adminisztrációs kérdés, nem tudom, miért jó a kormánynak az, hogy a külhoni magyar egyetemisták szeptemberben és októberben kölcsönökből tengetik első magyarországi félévüket.”

Kovács Dávid Attila

alfahir.hu - jobbik.hu