Ezért van óriási pedagógushiány az országban

2017-09-22 08:01

Elsősorban azért alakult ki pedagógushiány Magyarországon, mert a kormány sem szakmailag, sem pénzügyileg, sem politikailag nem kezeli súlyának megfelelően az oktatást - mondta Dúró Dóra, a Jobbik országgyűlési képviselője csütörtöki sajtótájékoztatóján. Az Országgyűlés oktatásért is felelős bizottságának jobbikos elnöke közölte, a pártja szerint önálló oktatási minisztériumra lenne szükség vagy legalábbis arra, hogy ne egy óriás minisztérium keretében, kizárólag államtitkári szinten működjön ez a stratégiai ágazat.

Dúró Dóra emlékeztetett: 2018 januárjától egy főiskolát végzett kezdő tanár fizetése mindössze bruttó 2200 forinttal lesz magasabb, mint a garantált bérminimum, így ez a helyzet önmagában hordozza azt, hogy pedagógushiány lesz.

Közölte: a Jobbik kormányra kerülve olyan minisztériumi struktúrát fog felállítani, amelyben az oktatás megkapja a méltó helyét, a pedagógusok életpályamodelljét úgy alakítják át, hogy a pedagógusok fizetése elérje a diplomás átlagbért, a szakmai kritériumokat pedig a szakmával egyeztetve, javaslataik figyelembevételével alkotják meg. A pedagógushiány enyhítésére Dúró Dóra azt javasolta, hogy az oktatási kormányzat tegye lehetővé a nyugdíjas pedagógusok visszafoglalkoztatását.

alfahir.hu - jobbik.hu

2017 december