Gaudi: Csak a felszínen békés a magyar-szerb viszony

2013-10-02 10:33

Az Európa Tanácsban hívta fel a figyelmet a Délvidéken élő 300 000 magyar aggasztó helyzetére Gaudi-Nagy Tamás. A jobbikos képviselő kiemelte, a Magyarország és Szerbia közötti békés együttműködés csupán látszat.

Gaudi Facebook oldalán számolt be az Európa Tanács parlamenti közgyűlésén tartott akcióikról, melynek során kedden közmeghallgatást tartottak délvidéki magyarok részvételével. Ennek keretében levetítettek egy dokumentumfilmet az "új temerini fiúkról". A képviselő hangsúlyozta: "Szerbiában a tisztességes eljárás követelménye nem érvényesül az igazságügyi rendszerben".

Felszólalásában Gaudi-Nagy Tamás leszögezte: "Szerbiának kötelessége területi autonómiát biztosítani a délvidéki magyaroknak". Párhuzamba állította a magyaroknak követelt önrendelkezési jogot a brüsszeli egyezmény alapján százezer koszovói szerb részére megadott autonómiával.