Hogyan segít a bérunió az országon belüli bérkülönbségek felszámolásában?

2017-10-08 10:18

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Magyarországon belül az ország nyugati és keleti fele között is közel kétszeres különbség figyelhető meg a nettó átlagjövedelmek terén és noha a munkanélküliség jelenleg csökkenő tendenciát mutat, még így is megfigyelhetőek különbségek a megyék között.

A régiónként eltérő bérek nem csak hazánkban, de Európa sok más államában is kihívást jelentenek. A Béruniós kezdeményezés elsődleges célja az Európa keleti és nyugati fele közötti bérkülönbségek kiegyenlítése, de ugyanilyen fontos az országokon belüli regionális különbségek mérséklése az „egyenlő munkáért egyenlő bért” elvének jegyében.

A kohéziós alapok megfelelő felhasználása és az elmaradottabb területeket kedvezményező gazdaságpolitika önmagában is sokat segíthet a probléma felszámolásában, a Béruniós kezdeményezés spektruma is teljesen egybeesik azzal a törekvéssel, hogy egy-egy országon belül is megtörténjen a leszakadó vidékek felzárkózása. Természetesen lehetetlen minden ország minden régiójában teljesen azonos feltételeket teremteni, az élen járó régiók képesek más térségekre is pozitív hatást kifejteni és a fejletlenebb területeken is felfelé húzni a béreket. Magyarországot az országon belüli különbségek különösen sújtják, hiszen hazánkban még a legjómódúbb megyék átlagbére is elmarad az európai átlagtól, a legszegényebb területeken mért adat pedig méltatlan az Európai Unióhoz és azokhoz az eszmékhez, melyek mentén az Unió létrejött.

Gyöngyösi Márton, országgyűlési képviselő és a Béruniót kezdeményező polgári bizottság vezetője

2017 december