Indul a Mosonyi Emil-program

2013-04-24 12:18

A Jobbik nagyszabású vízgazdálkodási programot hirdetett. Amint az a Jobbik elnöke, Vona Gábor hétfői, napirend előtti felszólalásában elhangzott, a mai magyar vízgazdálkodás legnagyobb problémája az, hogy a vizeinket nem tudjuk megfelelő módon kezelni.

Egyre szélsőségesebb a csapadékeloszlás, árvizek, aszályok sújtják hazánkat, ez évente többmilliárdos kárt jelent. Ez súlyos megterhelést jelent a magyar emberek pénztárcájának és a költségvetésnek egyaránt. Erről Kepli Lajos, a Jobbik országgyűlési képviselője beszélt szerdán budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus hangsúlyozta, hosszútávú megoldás kidolgozására van szükség, annál is inkább, hogy az előrejelzések szerint a következő évtizedekben még egyenlőtlenebbé válik a csapadékeloszlás. Ezért a Jobbik meghirdette a Mosonyi Emil Nemzeti Vízmegőrzési és Hasznosítási Programot. Ennek értelmében duzzasztóművek, vízlépcsők épülnének a Duna, a Tisza és a Dráva magyarországi szakaszain. A Duna hazai szakaszán két-három vízerőművet, a Tiszán Csongrádnál egy duzzasztó-vízerőművet, míg a Dráva felsőbb szakaszán a horvátokkal közös üzemeltetésű vízlépcsőt.

Kepli fontosnak nevezte a Duna és a Tisza folyók összeköttetését is, az öntözési és hajózási célokat egyaránt biztosító Duna-Tisza csatorna megépítését a hozzákapcsolódó létesítményekkel és kiterjedt öntözőcsatorna-rendszerrel együtt. Köztudott, hogy súlyos problémákkal küzd a Duna-Tisza köze, különösképpen a homokhátság, ahol az alacsony talajvízszint és a kevés csapadék miatt mennek tönkre a termőföldek.

Magyarországon a termőföldek mindösszesen 2-3 százaléka van öntözve, ezt az arányt feltétlenül növelni kell, ezáltal a mezőgazdaság jutna plusz bevételekhez, illetve maga a beruházás is több tízezer új építőipari munkahelyet jelentene. Ez tehát az ország gazdasági válságból való kilábalásának egyik útja is lehetne, hangsúlyozta a képviselő, hiszen eddig amikor hiteleket vett fel az ország, azt a korábbi hitelek kamatainak törlesztésére fordították, nem pedig olyan tevékenységre, amely megtérülne. Ezzel szemben a Jobbik által meghirdetett vízügyi beruházás hasznot hozna az országnak és néhány éven belül megtérülne, hiszen radikálisan csökkennének az árvíz –  és aszálykárok, felértékelődnének a szabályozott vízparti ingatlanok, különböző turisztikai központok létesülhetnének, olcsó és megbízható villamosenergiát lehetne termelni.

A pozitív hozadékok tehát egyértelműek, ezért döntött úgy a Jobbik, hogy kormányra kerülése esetén megkezdi a Mosonyi Emil-program megvalósítását. A konkrét részlete kidolgozása folyamatban van, a jelenlegi kormány alatt is meg kell tenni azonban azokat az intézkedéseket, amelyek biztosítják azt, hogy az ország vízmegtartó képessége javuljon, hiszen valószínűleg ismét aszályos nyárnak nézünk elébe.

alfahir.hu