Jobbik: elfogadhatatlan a tervezett EU-USA megállapodás

2014-07-18 13:12

Az Európai Parlament a héten tárgyalta a transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerségről szóló megállapodást.

A vitáról Balczó Zoltán, a Jobbik EP-képviselője számolt be pénteki sajtótájékoztatóján. A tárgyalt egyezség gyakorlatilag az Egyesült Államok és az EU közti szabadkereskedelmi megállapodást jelenti, ami túlmenne a jelenleg is alacsony vámok lebontásán, és más, nem vámjellegű korlátozásokat is megszüntetne.

A tervezet Balczó szerint egy szépen becsomagolt, de valójában ártalmas termék. A szép csomagolást a munkahelyteremtés ígérete jelenti, a valódi cél azonban globális vállalatok európai kormányokkal szembeni elsőbbségének és jogainak biztosítása.

A politikus rámutatott: bár az egyezségtől elvileg elvárják a versenyképesség növekedését és a munkahelyteremtést, ám semmi sem bizonyítja, hogy az ilyen típusú szabadkereskedelmi megállapodások valóban ilyen eredményt hoznának, elég a Kanada, USA és Mexikó közötti egyezségre gondolni, ami egymillió munkahely elvesztését eredményezte.

A Jobbik szerint a megállapodás a tagállamok szuveneritását is egyértelműen csökkentené.  A tervek szerint ha az USA-beli beruházó cégek úgy gondolják, hogy egyes kormányok megsértik azt - például saját lakosságuk közegészségügyi, fogyasztóvédelmi vagy szociális szempontjai miatt olyan törvényeket alkalmaznak, melyek sértik a vállalatok profitérdekeit -, akkor válaszott magánbírósághoz fordulhatnak.

Balczó szerint különösen lényeges az élelmiszer-kereskedelem kérdése, hiszen tudvalevő, hogy az Egyesült Államokban a génmanipulált mezőgazdasági termékek, a hormonkezelt állatok húsának kereskedelme és az élelmiszerek sugárkezeléssel történő tartósítása is elfogadott.  Félő, hogy a megállapodás eredményeként ezek a termékek megjelennek az európai piacon is. Balczó hangsúlyozta: mivel hazánk egyik legfontosabb előnye még mindig az, hogy génmanipuláció nélkül is képes minőségi mezőgazdasági termékeket előállítani, egyértelmű, hogy a magyar érdek a tervezett megállapodás elutasítása.

A Jobbik EP-képviselője szerint jellemző, hogy a 2011 óta tartó tárgyalások szakértői és nem nyilvános szinten folynak, az EP-vitában több képviselő is elmondta, hogy nem jutott érdemi információkhoz a kérdésekben. A Jobbik véleménye, hogy a megállapodást le kell venni a napirendről.

Balczó emlékeztetett: az EP-kampány során több képviselőjelölt is azt mondta, hogy magyar érdeket szeretne képviselni, nekik a tervezetet egyértelműen el kell utasítaniuk.

alfahir.hu - jobbik.hu