Híreink

Jobbik: elfogadhatatlan a tervezett EU-USA megállapodás

2014-07-18 13:12
-A +A

Az Európai Parlament a héten tárgyalta a transzatlanti kereskedelmi és beruházási partnerségről szóló megállapodást.

A vitáról Balczó Zoltán, a Jobbik EP-képviselője számolt be pénteki sajtótájékoztatóján. A tárgyalt egyezség gyakorlatilag az Egyesült Államok és az EU közti szabadkereskedelmi megállapodást jelenti, ami túlmenne a jelenleg is alacsony vámok lebontásán, és más, nem vámjellegű korlátozásokat is megszüntetne.

A tervezet Balczó szerint egy szépen becsomagolt, de valójában ártalmas termék. A szép csomagolást a munkahelyteremtés ígérete jelenti, a valódi cél azonban globális vállalatok európai kormányokkal szembeni elsőbbségének és jogainak biztosítása.

A politikus rámutatott: bár az egyezségtől elvileg elvárják a versenyképesség növekedését és a munkahelyteremtést, ám semmi sem bizonyítja, hogy az ilyen típusú szabadkereskedelmi megállapodások valóban ilyen eredményt hoznának, elég a Kanada, USA és Mexikó közötti egyezségre gondolni, ami egymillió munkahely elvesztését eredményezte.

A Jobbik szerint a megállapodás a tagállamok szuveneritását is egyértelműen csökkentené.  A tervek szerint ha az USA-beli beruházó cégek úgy gondolják, hogy egyes kormányok megsértik azt - például saját lakosságuk közegészségügyi, fogyasztóvédelmi vagy szociális szempontjai miatt olyan törvényeket alkalmaznak, melyek sértik a vállalatok profitérdekeit -, akkor válaszott magánbírósághoz fordulhatnak.

Balczó szerint különösen lényeges az élelmiszer-kereskedelem kérdése, hiszen tudvalevő, hogy az Egyesült Államokban a génmanipulált mezőgazdasági termékek, a hormonkezelt állatok húsának kereskedelme és az élelmiszerek sugárkezeléssel történő tartósítása is elfogadott.  Félő, hogy a megállapodás eredményeként ezek a termékek megjelennek az európai piacon is. Balczó hangsúlyozta: mivel hazánk egyik legfontosabb előnye még mindig az, hogy génmanipuláció nélkül is képes minőségi mezőgazdasági termékeket előállítani, egyértelmű, hogy a magyar érdek a tervezett megállapodás elutasítása.

A Jobbik EP-képviselője szerint jellemző, hogy a 2011 óta tartó tárgyalások szakértői és nem nyilvános szinten folynak, az EP-vitában több képviselő is elmondta, hogy nem jutott érdemi információkhoz a kérdésekben. A Jobbik véleménye, hogy a megállapodást le kell venni a napirendről.

Balczó emlékeztetett: az EP-kampány során több képviselőjelölt is azt mondta, hogy magyar érdeket szeretne képviselni, nekik a tervezetet egyértelműen el kell utasítaniuk.

alfahir.hu - jobbik.hu

Kapcsolódó cikkek


Én arra kérem a képviselőtársaimat, akik a vitában most felszólalnak, hogy döntsük el, most kinek drukkolunk: Magyarorsz

Ajánlott cikkek

Egy jó kormányzás ismérve az, hogy olyan Magyarországot teremtsen, ahova érdemes hazatérni külföldről.
Miként lehetséges az ma Dunaújvárosban, hogy miközben valaki bevallottan segédkezett betonba temetni egy holttestet, szabadon mozoghat és dolgozhat?

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
2017 április