A Jobbik a határon túli magyar családok oktatási támogatásának kipótlását sürgeti

2014-10-06 14:22

A Jobbik arra szólította fel a kormányt, hogy mielőbb intézkedjen a határon túli magyar családok nevelési-oktatási és taneszköz-támogatásának kipótlásáról.

Szávay István, az ellenzéki párt alelnöke vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján közölte: a kormány a túlzottdeficit-eljárás újraindításától tartva 110 milliárd forintot zárolt idén is a kiadásokból, ami érinti azon határon túli magyar családokat is, amelyek magyar iskolába járatják gyermeküket. Hozzátette: az oktatási támogatás összege - kormányzati ígéretek ellenére - 22 ezer 400 forintról 17 ezer 200-ra csökkent.

A Jobbik alelnöke elmondta: amikor tavaly májusban Magyarország kikerült a túlzottdeficit-eljárás alól, kérte Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét, intézkedjen az elmaradt támogatások kifizetéséről.

Két éve még visszapótolták a hiányzó 720 millió forintot, tavaly és az idén már nem - jegyezte meg.

Szávay István szerint nem az érintett családokon kellene spórolni, hanem például a Nemzetstratégiai Kutatóintézeten vagy a Bethlen Gábor Alap működésén.

Azt kérte: a kormány haladéktalanul intézkedjen a hiányzó, gyermekenkénti 10 ezer 200 forint folyósításáról.

Jelezte: ahogy korábban, úgy a következő költségvetési vitában is kérik majd a támogatások növelését, és fenntartják követelésüket, miszerint az egész rendszert át kell gondolni, a támogatásokra érdemteleneket ki kell szűrni, hogy a határon túli oktatási intézmények színvonala, versenyképessége erősödjön.

MTI - alfahir.hu - jobbik.hu