A Jobbik már tavaly javasolta a jegyárak áfájának csökkentését

2013-10-04 13:03

A Népszabadság információi szerint a kormány a tömegközlekedés áfájának csökkentésére készül, ám ismét csak a Jobbik által kitaposott utat járja. A nemzeti ellenzék pártja ugyanis már 2012 januárjában benyújtotta erre vonatkozó törvényjavaslatát.

Ez megoldást jelentett volna a súlyos pénzügyi gondokkal küzdő BKV-nak, MÁV-nak és Volán-társaságoknak, hiszen az adócsökkentés révén náluk maradó forrásokat korszerűsítésre, fejlesztésre, karbantartásra vagy akár a jegyárak csökkentésére is fordíthatták volna, egyúttal az állam is kisebb mértékben kényszerült volna mentőövet dobni nekik a többi adófizető pénzéből. Ugyanebből a célból vetettük fel, hogy a MÁV-hoz hasonlóan a BKV és a Volán-társaságok az általuk felhasznált üzemanyag jövedéki adóját visszaigényelhessék.

A sajtóban felröppent intézkedéstervet elkésettnek és hiteltelennek tartjuk, korábban ugyanis épp a fideszes képviselők söpörték le az asztalról a Jobbik konstruktív javaslatait. A késlekedés, a helyes intézkedés kampányidőszakra időzítése az elmúlt időszakban az utasok pénztárcáját károsította meg, egyúttal a kormány jóindulatától való függésben tartotta a pénzügyi gondokkal küzdő vállalatokat.

Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője

jobbik.hu