A Jobbik a munkavállalók pártján

2017-06-16 18:07

A Jobbik Munkavállalói Érdekvédelmi Munkacsoportja a parlamenti ülésezés szünete alatt sem rekeszti be a szakszervezetekkel való egyeztetéseket. Ennek nyitányaként, a mintegy tízezer dolgozót képviselő Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnökével, dr. Szilágyi Józseffel folytattam konstruktív megbeszélést.

A hazai szakszervezeti lefedettség a 2001-es szintről mostanra a felére, mindössze 9 százalékra zuhant, szemben az egyes valóban jóléti Skandináv államokban megfigyelhető 80 százalékkal. A munkafelügyelet rendszerét leépítették, így nem csoda, hogy a bejelentett munkahelyi balesetek száma a Fidesz kormányzata alatt bő egyharmaddal, évi 17.000-ről 23.000 fölé nőtt. A Fidesz-kormány a munkaerőpiaci rugalmasság szlogenjét kiforgatva csapott szét a szakszervezeti jogosítványok között, és a dolgozói érdekvédelem egyik legerősebb fundamentumának, a sztrájkjognak az újraszabályozásával csaknem ellehetetlenítette a jogszerű munkabeszüntetés lehetőségét is.

A Jobbik a nép pártján állva hisz abban, hogy a politikai pártoktól független szakszervezeteknek, a munkavállalói érdekek könyörtelen képviselőivé kell válniuk Magyarországon. Hatékony érdekvédelem híján tovább nő a munkavállalók kiszolgáltatottsága, ezért az érdekképviseletek megerősítése össznemzeti érdek, amely nem tűr halasztást! A Jobbik-kormány prioritásként fogja kezelni ezt a kiszolgáltatottságot. Életet lehelünk a leépült ágazati párbeszédbizottságokba. A szakszervezetek költségvetési forrásokkal megtámogatott jogkört kapnak ahhoz, hogy munkaügyi ellenőrzési szerepet tölthessenek be. Forrásokat biztosítunk a párbeszédi intézményrendszer infrastruktúrájának, szakértői hálózatának működtetésére. Támogatni fogjuk, hogy az érdekképviseletek állami feladatokat vállaljanak fel a dolgozói átképzések, egyéni fejlesztések területén. A legfontosabb lépésként, azonnali országos egyeztetést kezdeményezünk az érdekvédelmi szervezetekkel a Munka Törvénykönyvének munkavállalókat sújtó diszkriminatív előírásainak, valamint az sztrájkjogi szabályozás igazságtalanságainak felülvizsgálatáról.

Ander Balázs, a Jobbik Munkavállalói Érdekvédelmi Munkacsoportjának vezetője

A Jobbik szakszervezetekkel való párbeszéd-sorozatának következő állomásaként a Vagyonvédelmi Szakszervezetek Szövetségének vezetőivel folytattunk konstruktív egyeztetéseket.
A Jobbik szerint az Alkotmánybíróság (Ab) meg fogja állapítani, hogy a párt plakátkampányát a Fidesz alkotmánysértő módon próbálja felfüggeszteni.

2017 június