Kiáltványban kérték Székelyföld területi autonómiáját

2014-03-11 06:04

A Székelyföldnek autonómiát követelő, nagyszabású tüntetést rendezett hétfőn Marosvásárhelyen a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) a Székely szabadság napja elnevezéssel, amelyre a szervezők becslése szerint tízezrek érkeztek egész Erdélyből.

A Székely vértanúk emlékművénél összesereglett tömeg követeléseiről kiáltványt fogadott el, amelyet a demonstráció szervezői átadtak a román kormány helyi képviselőjének a Maros megyei prefektusi hivatalban. A küldöttséget - a hatósági tiltás ellenére - a tüntetők is elkísérték.

ketten

A Székely vértanúk emlékművénél koszorút helyezett el Vona Gábor és Szávay István is

A 160 éve kivégzett székely vértanúk emlékére emelt obeliszknél a szónokok területi autonómiát követeltek a Székelyföldnek, és azt hangoztatták: a székelység nemzeti és emberi jogai nem képezhetik alku tárgyát.

izsak

Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke - MTI Fotó: Baranyi Ildikó

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke, Izsák Balázs által felolvasott és közfelkiáltással elfogadott kiáltványban utaltak arra, hogy Románia nemzetközi szinten vállalt kötelezettségeit szegi meg, amikor nem veszi figyelembe a székelység akaratát, és "mondvacsinált okokra hivatkozva" a gyülekezési- és szólásszabadságot is korlátozza.

szekely5

"Mi párbeszédet és együttműködést akarunk Székelyföld jogi státusának rendezésében, amely csakis a helyi közösségek szabad akaratára, az állampolgárok közti szolidaritásra és a konstruktív együttműködésre épülhet" - áll a kiáltványban.

szekely3

szekely4

A demonstráció résztvevői követelték, hogy Székelyföld alkosson önálló fejlesztési és közigazgatási régiót, melynek autonómiáját törvény szavatolja. Tiltakoztak a székely nép érdekeit sértő, létét fenyegető közigazgatási átalakítás terve ellen, követelték, hogy a hatóságok azonnal szüntessék be a székely jelképek üldözését, és a kormány kezdjen párbeszédet Székelyföld státusáról a Székely Nemzeti Tanáccsal és a székely önkormányzatokkal.

A tömeg "Autonómiát!" felkiáltással ünnepelte a kiáltvány utolsó mondatát: "Autonómiát Székelyföldnek, szabadságot a székely népnek!", majd - a polgármester tiltása ellenére - Marosvásárhely főterére vonult, elkísérve a prefektusi hivatalig az SZNT vezetőit, akik átadták a demonstráció kiáltványát a kormány megyei képviselőjének. A tüntetők a járdán haladva indultak el a székely vértanúk emlékművétől, de időnként az úttestet is elfoglalták.

A kiáltvány átadása után Izsák Balázs SZNT-elnök hangosbeszélőn jelentette be, hogy az SZNT rendezvénye véget ért, és mindenki menjen haza. A tömeg azonban elfoglalta a főteret, ahol az "Autonómiát!" az "Itthon vagyunk!", a "Vesszen Trianon!" és "Székelyföld nem Románia!" jelszavakat skandálja. Félórával a kiáltvány átadása után csendőrségi beavatkozás nélkül elvonult az ünneplő tömeg Marosvásárhely főteréről. A Székely szabadság napja a marosvásárhelyi Kultúrpalotában tartott díjátadó ünnepséggel zárult.

Külön érdekesség, hogy a magyarországi pártok elnökei közül csak Vona Gábor, a Jobbik elnöke vett részt a marosvásárhelyi tüntetésen.

vonaek

Egyetlen magyar pártelnökként veszek részt a székelyek autonómiáért tartott tüntetésén – posztolta Vona Gábor a Facebook oldalára. A képen a pártelnök mellett látható még Szávay István, a Jobbik nemzetpolitikai kabinetjének vezetője

MTI nyomán – alfahir.hu