Kijev akadályozza a kelet-ukrajnaiakat a voksolásban

2014-11-03 13:44

Jelentősnek nevezte a részvételt a kelet-ukrajnai, függetlenségükért harcoló felkelők által vasárnap megrendezett választásokon a luhanszki népköztársaság választási bizottságának elnöke, Szerhij Kozjakov. Szavai szerint a részvételi arány a megyében délután öt órára megközelítette a 38 százalékot. Gyöngyösi Márton, aki Donyeckben tartózkodik, az orosz hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta: tapasztalhatóak objektív nehézségek, de a rendkívüli körülmények ellenére magas színvonalú szervezettség mellett folyik a szavazás.

ertA szakadárok népköztársaságaiban új politikai vezetőket és népi tanácstagokat (parlamenti képviselőket) választanak vasárnap a Donyeck és Luhanszk megye szeparatista ellenőrzés alatt álló területein.

Rendbontásokról, atrocitásokról nem érkeztek hírek. Orosz médiajelentések szerint Luhanszk megyében 102 szavazókör működik, köztük négy mobil szavazókör, valamint három Oroszországban, az ukrán hadsereg és félmilitáris szervezetek által elüldözött kelet-ukrajnaiak számára létrehozott menekülttáborokban a belgorodi, a voronyezsi és a rosztovi területeken.

A másik népköztársaság, a donyecki területén az ottani választási bizottsági elnök elmondása szerint 350 szavazóhelyiség működik. Donyeck megyében 3,2 millióan jogosultak szavazni, Luhanszk megyében pedig 1 millióan.

Az EBESZ és más nemzetközi szervezetek nem küldtek megfigyelőket a Kijev által "törvénytelennek minősített" választásokra. Külföldi politikusok egy csoportja - köztük Gyöngyösi Márton, az Országgyűlés külügyi bizottságának jobbikos alelnöke - viszont a térségbe érkezett, hogy megfigyelje a választásokat. Erről szóló anyagunkat itt olvashatja.

A magyar politikus a TASZSZ orosz hírügynökségnek nyilatkozva kijelentette, hogy az általa meglátogatott donyecki és horlivkai szavazókörökben az objektív nehézségek, a rendkívüli körülmények ellenére magas színvonalú szervezettség mellett folyik a szavazás. Közölte, hogy nem tapasztalt választási szabálytalanságot. Bírálta ugyanakkor a kijevi vezetést, amely szavai akadályozta az Ukrajnán belül élő menekülteket abban, hogy a donyecki népköztársaság területére utazhassanak és szavazhassanak.

Egy másik nyilatkozatában, amelyet a Ria Novosztyi orosz hírportál közölt, Gyöngyösi azt mondta, hogy a szavazókörökben lehetett találkozni olyanokkal, akik a Kijev által ellenőrzött ukrán területekről érkeztek. Szavai szerint sok választó elhagyta otthonát az ukrán rezsim kegyetlensége miatt, és jelenleg választókörükön, vagy még távolabb, a donyecki népköztársaság területén kívül élnek.

Ha jól értem, ezt a gondot a választóknak a szavazókörökhöz szállításával próbálják megoldani a helyi szervezők - jegyezte meg.

A megfigyelői csoport másik tagja, Jean-Luc Schaffhauser francia európai parlamenti képviselő Donyeckben újságírók előtt kijelentette, hogy a választások tisztán, nyíltan zajlanak, senki nem gyakorol nyomást a választókra. Hangsúlyozta, hogy Kijevnek el kell ismernie azt a demokratikus folyamatot, amely helyi szinteken bontakozik ki.

MTI nyomán - alfahir.hu - jobbik.hu

Az észt EU-elnökséghez kapcsolódó, Tallinnban megtartott tagállami bizottsági találkozón ismét kiálltunk hazánk érdekeiért.
A Jobbik szerint a Fidesz négy fő bűnt követett el a nyugdíjasokkal szemben.

2017 szeptember