A kormány saját javaslatával támad a Jobbik

2013-08-07 13:24

A kormány saját javaslatát nyújtotta be a Jobbik szerdán az Országgyűlésnek, miután azt ők még mindig nem tették meg. Novák Előd szerdai sajtótájékoztatóján elmondta: félő, hogy a reklámadóval csak fenyegetőzött a kormány, de valódi szándékában nem állt az adónem bevezetése.

Novák Előd jobbikos országgyűlési képviselő elárulta: tulajdonképpen azt a kormány által májusban ismertetett tervezetet nyújtotta be az Országgyűlésnek, ami azóta is megtalálható a kormány honlapján. E lépéstől azt várja a nemzeti párt képviselője, hogy a parlamenti többség így hajlandó lesz tárgysorozatba venni a javaslatot, illetve megkezdeni annak valódi tárgyalását.

A Magyar Távirati Iroda beszámolója szerint Novák Előd emlékeztetett arra, hogy pártja már 2010-ben javasolta a főként a multinacionális cégeket sújtó reklámadó bevezetését. Akkor azt leszavazta a többség, a Jobbik javaslati indoklása szerint azonban "a magyar nemzet kulturális szabadságharcának része a kereskedelmi médiumok, főleg a két nagy tévétársaság megregulázása".

Novák Előd az Alfahírnek elmondta, hogy komoly eredménynek tartanák, ha a reklámadó bevezetése miatt a két nagy kereskedelmi televíziós csatorna elhagyná Magyarországot, mert így nagyobb teret kapnának a hazai produktumok. Azonban a társaságok akár mentesülhetnének is a reklámadó alól. Erre az olyan reklámok esetében lenne lehetőségük, melyek társadalmilag hasznos világképet sugároznának, ilyen például, "ha egy joghurtreklámban szépnek és jónak mutatják be a nagycsaládos életmódot".

Hozzátette, hogy bíznak abban, a kormány nem csak azért találta ki a reklámadó bevezetését, hogy ezzel tegyék még „kormány barátabbá” a két nagy csatornát, hanem valóban ki is akarják szabni ezt az adónemet, így jelentős bevételekhez jutva. A javaslat indoklásában továbbiakban szerepel az az Iránytű Intézet által készített reprezentatív felméréseredmény is, miszerint a lakosság 52 százaléka támogatja egy ilyen adó bevezetését, míg csupán 25 százalék tartott attól, hogy azokat valahogy áthárítanák a fogyasztókra.

Novák Előd idén júliusban az Országgyűlés napirend utáni felszólalásában tért ki a reklámadó körüli helyzetre. Elmondta, hogy először 2010. október 25-én szavazta le az Országgyűlés azt a jobbikos javaslatot, ami főképp a multinacionális cégeket sújtó reklámadót vezette volna be. Hozzátette, hogy a kormány új javaslatát üdvözölte a nemzeti párt, de azt nem értik, miért csak az Európai Unió nyomására tennék azt meg, amikor a Jobbik már korábban is javaslatot tett erre vonatkozóan. A reklámadó bevezetésének hiánya viszont felveti a kérdést, hogy nem csak egy erőfitogtatásról van-e szó.

A kormány nevében Varga Mihály miniszter válaszolt. Elmondta, hogy a közteherviselésben növelni kívánták azon szektorok szerepét, akik eddig kevesebb részt vállaltak, példának pedig a reklámadó más országokban való működését részletezte. Hozzátette azonban azt is, hogy költségvetési szempontból "nincs szükség" az adó bevezetésére, tehát a kormány hajlandó lenne lemondani a sokmilliárdos reklámpiac megadóztatásáról. A javaslat szerint egyébként 1 milliárd forintos adóalap alatt nem szabdnának ki terhet, ám 10 milliárd forint felett már 20 százalék lenne az állami részesedés, ha bevezetnék az új törvényt. Ilyen óriási reklámbevétele elsősorban a két nagy hazai, ám külföldi tulajdonú kereskedelmi csatornának van, így elsősorban rájuk vonatkozna a reklámadó.

alfahir.hu - jobbik.hu