Kurultaj 2016

2016-07-27 12:49

Balczó Mátyás: Tények

Miért kell feltétlenül ócska módon hazudni is, csak azért, hogy a Jobbik elnökét betereljék ugyanabba a magyarellenes akolba, amelyikben Gyurcsány és Szigetvári is tanyázik? Miért, miért, nyilván azért, mert ezt az alpári cikket majd megosztogatják a Fidesz alpári hívői, és akkor generálja az alpári fórumozók alpári kommentjeit, akiket a legkevésbé az érdekel, hogy az adott állítás, miszerint Vona Gábor hideglelést kap Erdélytől, igaz-e, vagy sem.

Pál Gábor: Románia–Magyarország 100:0

És most lássuk a tényeket: a román Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) 2015-ben ötször több kormánytag és törvényhozó ellen emelt vádat, mint az előző évben. Egy volt miniszterelnököt (Victor Ponta), öt egykori minisztert, tizenhat képviselőt és öt szenátort állítottak bíróság elé. A vádlottak között volt továbbá a megyei tanácsok vezetőinek egyharmada, valamint számos polgármester – összesen száz önkormányzati vezető. Az ügyek 92,27 százalékában született végleges elmarasztaló bírósági ítélet. A DNA által elért vagyonelkobzások összege – 431 millió euró – nagyjából megegyezik a 2016-2018-ra érvényes uniós finanszírozású autópálya-építési program önrészével.

Legyőzni a közönyt

A tapasztalatok alapján ki merem jelenteni, hogy a magyar egészségügyet csak a benne dolgozók szakmai és emberi hozzáállása tartja még egyben. Sürgős és hatékony reformok kellenek, költségvetési oldalról pedig jelentős többletforrást kell az egészségügyben biztosítani – mondta el a Bar!kádnak Magyar Zoltán, a Jobbik országgyűlési képviselője, aki frakciótársával, Bana Tiborral együtt végzett önkéntes munkát három napon keresztül a Nyírő Gyula kórházban. Bana Tibor szerint minden tiszteletet megérdemelnek azok, akik ilyen felelősségteljes munkát végeznek, miközben nincsenek sem megfelelően megbecsülve, sem megfizetve. A Jobbik politikusai úgy látják, nem szakadhatnak el a valóságtól, mint azt teszi Orbán Viktor, s a Fidesz leváltásának az a feltétele, hogy sikerüljön legyőzni a közönyt.

Tűréshatár

Lemondott nyilvános szereplés, meg nem hirdetett sajtótájékoztató, kínos kérdések, semmitmondó válaszok – újabb nehéz hetet zárt a múlt héten az Orbán-kormány propagandaminisztere. Sajtóhírek szerint szó sincs arról, hogy a miniszterelnök elengedné Rogán Antal kezét azután, hogy az elmúlt időszakban többen a nyilvánosság előtt is korrupcióval vádolták meg a korábbi belvárosi polgármestert. Sőt, egyesek szerint ezzel bebetonozta miniszteri székét a hírbe hozott politikus.

A Tiszántúl gyöngyszeme

Három évvel ezelőtt a vízitúrázók és fürdőzők kedvelt felső-Tisza-parti faluja, a 3500 lakosú Tuzsér még a kirívóan rossz bűnügyi mutatókkal hívta fel magára a figyelmet. A helyzet azonban mára megváltozott, Ferkovics Tibor, a település jobbikos polgármestere 2013-ban időközi választáson tudott diadalmaskodni, azóta pedig 70 százalékos javulás tapasztalható a közbiztonságban. Sőt, a település immár nem egy problémákkal küzdő, kikerülendő község az ukrán határ közelében, hanem sokkal inkább turisztikai célpont, ahol nem nagyon lehet unatkozni.

Pokémon! Go?

Magyarországot is meghódította a Pokémon Go. Egyre többen indulnak szörnyvadászatra. Szakemberek már megmagyarázták annak okát, miért lehet olyan könnyen rászokni a játékra. Azonban érdemes vigyázni, bűncselekmény vagy baleset áldozatai is lehetünk. Persze az első összeesküvés-elméletek is megjelentek a témában.

Halványuló olimpiai eszme

Újabb csonka olimpia következik a játékok történetében. A közelgő riói versenysorozaton 68 orosz atléta – köztük több éremesélyes – biztosan nem indulhat el. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság az amerikai és a brit sajtó várakozásaival szemben végül nem alkalmazott kollektív büntetést az orosz olimpiai csapat tagjaival szemben, hanem az egyes sportágak nemzetközi szövetségeire bízta, hogy engedélyezik-e az orosz sportolók indulását Rióban. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség szerint Oroszországban államilag szervezett doppingolás folyt.

Fekete-fehér kérdés, piros–kék vita

A messze a világ legnagyobb arányú fegyverbirtoklási rátájával rendelkező Egyesült Államokban újra és újra napirendre kerül a fegyvertartás szigorításának kérdése. Legyen egy fegyver okozta, egy gyermek életébe kerülő baleset vagy egy tömeggyilkosság, azt a szigorításpártiak biztosan saját meggyőződésük igazolásaként értelmezik. A politika pedig sajnálatos módon nem kíván túllépni a kérdés fekete-fehér ábrázolásán, még ma is egyrészről „a fegyver veszélyes” típusú érvek, másrészről az amerikai szabadságjogok védelme szolgáltatja a végletesen leegyszerűsített érvek talapzatát.

Kurultáj 2016

A magyar emberekben kezd visszaállni a kommunista rendszer által megtépázott nemzeti öntudat – fejtette ki a Bar!kádnak adott interjúban Bíró András Zsolt, a Magyar–Turán Alapítvány elnöke. A rendezvény főszervezőjétől megtudtuk, a Kurultáj – Magyar Törzsi Gyűlésen arra törekednek, hogy a keleti puszták messzeségébe mutató kultúránkat minél hitelesebben mutassák be az egyre nagyobb számban kilátogató ünneplő közönségüknek. A Magyar Törzsi Gyűlés nem egy drága belépődíjas fesztivál, a Kurultáj egy ünnep.

Egy sikeres puccs: az ezredesek diktatúrája (1. rész)

A világ közvéleménye érdeklődéssel vegyes megdöbbenéssel figyelte az elmúlt napok törökországi történéseit, talán sokaknak az is eszébe jutott, hogy majd’ ötven éve Görögországban is hasonló eseményekre került sor. Akkor azonban a Georgiosz Papadopoulosz vezette katonai csoport sikerrel vette át a hatalmat, melyet hét éven keresztül gyakorolt a balkáni ország felett. Az ezredesek diktatúrájának nevezett időszakban szűnt meg Görögországban a monarchia és következett be Ciprus egy részének török megszállása.

Komárom

Kis-Komárom, Nagy-Komárom, Öreg-Komárom, Révkomárom, Észak-Komárom, Dél-Komárom… Leginkább Trianonnak köszönhetjük, hogy ennyiféleképpen meg kell különböztetni egymástól egy olyan várost, amit ugyan a Duna elválaszt egymástól, de valójában egy természetes egységet alkot. 1920-ban a kettészakított város elvesztette vonzáskörzetének felét, és stagnálásra ítéltetett. Komáromról a kommunizmus idején az anyaországiaknak automatikusan a Magyarországhoz tartozó Komárom jutott eszébe, és kevesen tudták, hogy az ősi Komárom a Duna túlsó oldalán fekszik. Sőt, ma, 2016-ban is akadnak olyanok, akik a felvidéki oldalon élőket komárnóiaknak nevezik, mikor átgurulnak az Erzsébet hídon, hogy Szlovákiában Arany Fácánt vásároljanak. Ideje hát egy kicsit rendbe tenni a Komáromról való tudnivalókat.

Keresse csütörtökönként az újságárusoknál vagy a http://www.dimag.hu/magazin/Barikad weboldalon!

Csütörtökön ülést tart Miskolc város Közgyűlése, amelyen döntenek a helyi Idősek Tanácsa megalakításáról.
A Jobbik parlamenti javaslatot nyújtott be, hogy kezdeményezze a visegrádi országok (V4) eddig nem létező, állandó parlamenti közgyűlésének létrehozását.

2017 október