Utazási kedvezménnyel segítené a Jobbik a rendszeresen sportoló fiatalokat

2013-09-30 09:00

A Jobbik határozati javaslatot terjeszt be az Országgyűlés elé a rendszeresen sportoló tanulók utazási kedvezményéről. A javaslat célja, hogy a szervezett keretek között sportoló fiatalok is legyenek jogosultak 90 százalékos kedvezményes utazási bérlet váltására a lakóhelyük és a sporttevékenységük helye között.

Kedvezményes bérletet a jelenlegi szabályok szerint csak a középiskolás és felsőoktatási intézménybe járó fiatalok válthatnak a lakóhelyük és az oktatási intézmény között. A vidéken és kistelepülésen élő fiatalok azonban gyakran nem tudnak azon a településen sportolni, ahol élnek vagy tanulmányaikat folytatják, ezekre az utazásokra pedig nem tudnak bérletet váltani, így a heti többszöri edzés is megterheli családok kasszáját. Emellett a nemzeti köznevelési törvény lehetővé teszi heti két testnevelésóra kiváltását versenyszerű sporttevékenységgel vagy szervezett edzéseken való részvétellel, ami ezekben az esetekben a 90 százalékos kedvezmény nélkül szintén jelentős terhet ró a középiskolásokra.

A Jobbik szerint segíteni szükséges a fiatalokat az egészséges életmódra törekvésben és a sportolási lehetőségekhez jutásban, így javasoljuk az utazási kedvezmény kiterjesztését. Ez elősegítené, hogy minél több fiatal sportoljon, ezért bízunk benne, hogy a kormány is támogatni fogja a javaslatunkat.

Farkas Gergely országgyűlési képviselő, a Jobbik Ifjúsági Tagozat elnöke