Mi a boldogság?

2015-11-10 20:40

Pörzse Sándor: Veszettek

Andy Vajna regnálása alatt nem készült film Toldiról, Munkácsyról, Hunyadi Jánosról, Mátyás királyról, Bethlen Istvánról, Tisza Istvánról… Hosszasan sorolhatnám, de összefoglalva annyit tesz: nem készült film egyetlenegy nagy magyarról sem. Elképesztő összeget költöttek holokausztfilmekre, homoszexuálisokról szóló filmekre, magyarul minden olyanra, ami a liberális értelmiséget érdekli. Egyszerűen „zseniális” döntés volt, amikor ezek a „drága” emberek úgy döntöttek, hogy majd ők megmutatják nekünk, buta magyaroknak, mi is volt az a Gárda-jelenség.

Kovács Dániel: Valljanak színt!

A kormánypártnál beláthatták, hogy ilyen jellegű közlemények írására szükségtelen fenntartani egy egész apparátust, a feladatot egy közepesen bénán megírt program is képes elvégezni, ami véletlenszerűen cserélgeti a támadott párt nevét, és az aktuális tartalmat. Az eddigi dolgozók gépekre történő lecserélését persze nem kötötték a nyilvánosság orrára, de egyszerűen nem találunk más magyarázatot a Fidesz-sajtósok elmúlt időszakbeli teljesítményére.

Vége az élősködésnek

Ott tartunk, hogy a társadalomnak egy bizonyos rétege a személyes élete és a családjuk iránti felelősségét teljesen át akarja hárítani az önkormányzatra. Azok az emberek, akik a szociális hálóra termelik magukat sokszorosan újjá, azokon nem tudunk segíteni. Aki ilyen életmódot folytat, ne nálam kopogtasson, hanem tervezze meg a saját életét! – mondta a Bar!kádnak Janiczak Dávid. Ózd polgármestere – igazolva, hogy egy esztendő alatt új politikai kultúrát teremtett a városban – november 6-án kétórás évértékelő beszámolót tartott a lakosságnak.

Haverok, buli, hanta

Hiába próbálta meg a fideszes többség május óta megakadályozni a siófoki képviselő-testületben, hogy foglalkozzanak az önkormányzat tulajdonában lévő Balaton-Parti Kft. 2010-14 közötti gazdálkodásával, mert egy magánszemély indítványára a bíróság úgy döntött, hogy nyilvánosságra kerülhet a cégről készített jelentés. Ebből kiderült többek között, hogy 1,1 millióért vásároltak asztalt a felújított Horthy-villába, de az csak 14 személy leültetésére alkalmas, miközben az exkluzív vendégház kapacitása 18 fő. Közpénzből finanszírozták évekig a cég egyik munkavállalója kutyáinak etetését és oltásait. Előfordult az is, hogy egy harminc napos hónapban a 31. napra is kifizették az alkalmazottnak a munkába járási támogatást. Arról nem is beszélve, hogy miközben súlyos milliókat költött a köztulajdonú cég strandjainak reklámozására, fürdőhelyeinek bevétele csökkent.

Nincs megállás

Giccses, de mégis valóságos, s ettől gyönyörű őszi napsütésben közeledünk Bánokszentgyörgy felé. Apró zalai falvakon keresztül vezet az utunk, pörgő életnek nem látjuk nyomát, de egyáltalán nem biztos, hogy ez annyira nagy gond. Legalábbis nekünk, vendégségbe érkezőknek biztosan nem hiányzik semmi a kedves dombok, a köztük kanyargó út mellé.

A baloldal válságban

A baloldal 2015 során egyre népszerűtlenebbé vált, mostanra a két fő baloldali párt együttes elutasítottsága olyan magas, hogy az önmagában kétségessé teszi egy esetleges választási összefogás létjogosultságát. Az elutasítottsági mutatók alapján a baloldal és a jobboldal közötti átjárás nagyon csekély, ettől jelentős átrendeződést nem várhatunk a pártok erőviszonyaiban.

Szellemi élvezetek

Generációk nőttek fel szerepein, számos nagy alakítása a mai napig komoly hatással van a közönségre. Vallja, hogy egy színésznek a végletektől a végletekig kell tudni játszani. A legkönnyebb varieté műfajtól kezdve a legnehezebb drámai monológon át mindenben jónak kell lenni. Harsányi Gábor a Bar!kádnak adott interjúban beszélt a mögötte álló pályáról, az írásról és terveiről is.

Mi a boldogság?

Hogyan legyünk boldogok? – ez az élet egyik legnagyobb örök kérdése. Előbb vagy utóbb minden ember eljut életének azon korába és szakaszába, amikor megkerülhetetlenül szembe találja magát a kérdéssel. Van, aki úgy gondolja, a boldogság eléréséért mindig csinálni kell valamit, új célokat kitűzni, lehetetlennek tűnő feladatokat bevállalni, kitűnni, posztolni, lájkolni. És hogy teljes legyen a boldogság, mindezt gyorsan meg is kell osztani a neten másokkal, hogy biztos, ami biztos, mások is lájkolják és írják, de jó neked, boldog vagy, sugárzol, szép vagy, csak így tovább. De gondoljunk csak bele! Ha eleve visszaigazolást várunk az állítólagos boldogságunkról, akkor az, nem becsapás? Hiszen a boldog pillanat hatalmában és erejében elmerülve az ember legutolsó gondolata kellene legyen, hogy az okostelefonja vagy a szelfibotja után kutasson.

A székely anyaszék szívében

„Udvarhelyszék székely anyaszéknek neveztetik azért, mert régente a székelyek főkapitánya legtöbbször itten lakott, itt tartattak a székely nemzeti gyűlések. Felülete hegyes, kevés térhellyel, keleti és északkeleti oldalán roppant havasok és ezekből kinyúló rengeteg erdőségek borítják.” És itt lakott maga a legnagyobb székely, Orbán Balázs is, akivel évek óta járjuk Székelyföldet. Nagyon ideje volt már, hogy körülnézzünk magában az anyaszék szívében, Székelyudvarhelyen és környékén, amely a nagy író bölcsője és végső nyughelye is egyben.

Keresse csütörtökönként az újságárusoknál vagy a http://www.dimag.hu/magazin/Barikad weboldalon!

"Ön egy gépi hang mögé bújva próbál meg engem lejáratni."
A Fidesz fél a kormányváltó erőtől, a Jobbiktól, ezért vet be gyűlöletkeltő, társadalmi csoportokat megosztó, uszító kampányfogásokat.

2017 augusztus