Nagyinterjú Szávay istvánnal az Adevarul című román napilaban

2015-10-21 14:58

Az Adevarul országos napilap az elmúlt évben többször szólaltatta meg Szávay Istvánt, a Jobbik alelnökét. A román lap visszatérően azt taglalja, hogy milyen esélye van a Jobbiknak a 2018-as választásokon, valóban kormányváltó párt lett? Hétfőn újabb interjút közöltek, amelyben többek között a román-magyar kapcsolatról és a migránskérdésről is faggatták Szávayt.

Adevarul: A legutóbbi interjúban (május) azt mondta, hogy a Jobbik csak 3%-kal van a Fidesz mögött. Ebben a cikkben azonban (júniusi MTI által publikált pártpreferenciák a Daily Newson) a Fidesz 30%-on, a Jobbik azonban 16%-on áll. Egy másik IPSOS felmérés azt mutatja, hogy minden párt támogatottsága csökkent az utóbbi időben, a Fideszé 21%-ról 20%-ra, a Jobbiké azonban 17%-ról 15%-ra. Mit gondol ezekről a számokról? Ön szerint tükrözik a Jobbik magyarországi támogatottságát?

Szávay: Egyfelől a választások közötti közvélemény-kutatásokból inkább trendek szűrhetőek le, semmint az egyes pártok valós támogatottsága. A konkrét adatok némileg eltérhetnek ugyan, legutóbb 3%-nyi különbséget mért egyik cég, most egy másik éppen kicsit többet, a Jobbik mögött mindazonáltal stabil szavazótábor áll, néhány százezer szavazóval vagyunk csupán lemaradva a Fidesz mögött, ez így egész bizonyosan kijelenthető. Másfelől teljesen természetes, hogy ennyire távol 2018-tól, azaz az újabb magyarországi választásoktól szavazópolgárok tömegei fordulnak el a politikától, ez látszik az Ön által említett felmérésekben is.

„Szakmai javaslatait bárki számára elküldi, de politikai együttműködésben nem vesz részt a Jobbik lejáratódott, az országot korábban tönkretevő baloldali pártokkal."
A Jobbik őszinte részvétét fejezi ki a spanyolországi terrortámadás áldozatainak hozzátartozói felé, és minél gyorsabb felépülést kíván a sérülteknek.

2017 augusztus