A Nemzeti Együttműködés Rendszere – Az SZDSZ-es Eörsi Mátyás fideszes kinevezéséről a legfrissebb Bar!kádban

2016-08-11 10:51

Pörzse Sándor: Idióták olimpiája

A hülyeségi olimpiát az a németországi nő vezeti, aki feljelentette Thomas Salbey-t. Ő az a férfi, aki a müncheni merényletkor a bevásárlóközpont melletti lakásának teraszáról üvöltözött a merénylővel. És mivel csúnyán beszélt vele, hát egy nő feljelentette „halott sérelmére elkövetett becsületsértés” bűntette miatt.

Szaniszló Adrienn: Új szövetségek hajnalán

Miközben Nyugaton azt látjuk, hogy a két eddigi csúcsszövetségi rendszer, a NATO és az EU kezd összeomlani, többek között túlpolitizáltságuk, okafogyottságuk miatt, keleten új és meglepően modern szemléletű szövetségi rendszerek épülnek ki a Nyugat számára elmaradottnak megbélyegzett országok között.

Nagy magyar útmustra

Toldozott-foltozott, hepehupás út. Ahogy haladunk a magyar–osztrák határ felé, dolgoznak a rugók, a lengéscsillapítók rendesen. Nekünk meg az jut eszünkbe, hogy ennek az útnak a karbantartója vajon mikor fog végre dolgozni, hogy olyan minőségű úton haladhassunk, mint ami odaát, a határ túloldalán vár ránk.

„Vigyázó” szemek

Július 17-től a magyar titkosszolgálatok gyakorlatilag bármilyen digitális kommunikációt megfigyelhetnek. Az nem újdonság, hogy a különböző államok hírszerzése világszerte kihasználja a XXI. század fejlődését, és az sem, hogy a magyar kormány régóta szeretné az erre vonatkozó jogköröket szélesíteni. A kérdés inkább az, hogy ennek célja valóban a bűnözők és a terroristák elleni határozottabb fellépés vagy sokkal inkább a politikai haszonszerzés az állampolgárok magánügyeinek feltárása révén.

Együtt, közösségben

A Baranya megyei, 200 lelket számláló aprócska falut, Martonfát immár három éve irányítja Bosnyák András polgármester, akinek a kezdetektől eltökélt szándéka volt a helyi mezőgazdaság újraélesztése és a közösségi élet fellendítése. A szándékból tervek lettek, a tervekből immár valóság. Az önkormányzat ma már több hektáron termel, állatokat tart, a helyi közösség összetartását és erejét pedig tavaly az egész ország megismerhette, mikor a kormány akaratával szembeszállva menekülttábor építését akadályozták meg a településen.

Olimpiák és költségek

A riói olimpia játékok már javában tartanak, a középpontban pedig a sport mellett leginkább a közbiztonság és a Zika vírus áll. Közben pedig kicsit a háttérbe szorul egy roppant fontos kérdés: mennyi is az annyi? Mennyit költött el Brazília arra, hogy megrendezhesse a 2016-os olimpiai játékokat?

A Nemzeti Együttműködés Rendszere

A 2010-es választások előtt még élt bennünk a remény, hogy ha a Fidesz kerül hatalomra, akkor elszámoltatja az előző rendszer károkozóit. Azonban úgy tűnik, erre még bőven várhatunk, hiszen nemhogy késik a felelősségre vonás, a kormány egyre másra ássa ki a politikai süllyesztőből a balliberális oldal szereplőit. Most éppen Eörsi Mátyást.

Himnusz-baki kiküszöbölve

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság végre megunta a sorozatos zászló- és himnuszbakikat, ezért archívumot hozott létre a nemzeti jelképek számára. Ez adta a lehetőséget arra, hogy hazánk Himnusza újjászülessen, felfrissüljön, mindez a szerző, Erkel Ferenc, valamint az ő életművét ápoló társaság elképzeléseinek megfelelően.

Dobó a Pilisben védte Eger várát

Ha pénztárcánk engedi, akkor számos filmtúrára fizethetjük be magunkat. A népszerű sorozatok forgatási helyszíneit gyakran megnyitják a rajongók előtt, hogy borsos belépők ellenében ugyanott sétálhassanak az emberek, mint kedvenc karaktereiket megformáló színészek. Itthon szerényebb költségvetéssel is felkereshetjük egykori sorozatok, történelmi filmek forgatási helyszíneit. S gyakran nem is kell a fővárostól messzire menni, hogy farkasszemet nézzen az ember az Eger ostromára készülő törökkel úgy, mint a filmen.

Játékosan a magyar történelemért

Ma az emberek nagy része a technokrata társadalmat építi, még sokan a hagyományőrzők közül is, ez a száraz valóság – mondta el a Bar!kádnak Zsolnai Gábor, a Bajvívó Magyarok Hagyományőrző és Sport Egyesület alapítója, aki mesélt a tevékenységükről, illetve a magyarok harcmodorának változásáról, továbbá arról is, hogy miként lehet felkelteni a gyerekek, illetve a felnőttek érdeklődését a történelmünk iránt.

Rákóczi Ferenc gyermekei

II. Rákóczi Ferenc történelmi szerepével, emberi nagyságával mindenki tisztában van, de magánéletéről, családi viszonyairól keveset tudni. A 18 éves korától nős fejedelem az ország érdekében tett heroikus erőfeszítései miatt nem tudott megfelelő időt szentelni családjának, így legkisebb gyermekét nem is láthatta élete során. Tehetségesnek mondott fiai azonban megközelítőleg sem tudtak olyan pályát befutni, mint apjuk, melyben a megváltozott történelmi körülmények is szerepet játszottak.

A Gyergyói-havasok északi szegletében

Mi mindent rejt a szó: Gyergyói-havasok… Hatalmas, sudár fenyőket, melyek sereggé összeállva állnak őrt a Gyergyói-medence keleti oldalán. Hegytetőkre szúrt kápolnákat, melyekbe temérdek hálát hordott az istenfélés egy-egy megmenekvés után. Itt erednek a havasban egymástól karnyújtásnyira Erdély nagy folyói, csak míg az Olt déli irányba indul útnak, addig a Maros északnak tartva fut egy tiszteletkört a gyergyói falvak közt, hogy majd a görgényi hegyeket megkerülve ő is délre kanyarodjon.

El akartam gondolkodtatni a közönséget

Kormos Katalin a negyedik helyen végzett az I. Nemzeti Ki Mit Tud? vetélkedőn. A magyartanár énekesnővel beszélgettünk zenéről, tehetségkutatókról és az emberi kötelességről egyaránt. A JaJa csapatával versfeldolgozásokat játszanak, a Roncs Rt. rockbandában is énekel, ugyanakkor egyénileg is aktív, ha pedig ez nem volna elég, még gyerekekkel is foglalkozik.

Keresse csütörtökönként az újságárusoknál vagy a http://www.dimag.hu/magazin/Barikad weboldalon!

Csütörtökön ülést tart Miskolc város Közgyűlése, amelyen döntenek a helyi Idősek Tanácsa megalakításáról.
A Jobbik parlamenti javaslatot nyújtott be, hogy kezdeményezze a visegrádi országok (V4) eddig nem létező, állandó parlamenti közgyűlésének létrehozását.

2017 október