Olimpiai bajnok vízilabdázóval erősít a Jobbik - exklúzív interjú

2017-07-20 14:25
Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázó is erősíti majd a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltjeinek sorát. A kiváló sportoló a Somogy megyei 3. számú országos egyéni választókerületben méretteti meg magát 2018-ban. Indulásáról Dúró Dórával, a párt országgyűlési képviselőjével és az Országgyűlés Kulturális Bizottságának elnökével közösen tartott marcali sajtótájékoztatóján számolt be az újdonsült politikus, akit egy villáminterjú erejéig telefonon keresett meg az Alfahír.

Hogyan kerül egy olimpiai aranyérmes sportoló a politika világába, és miért épp a Jobbikot választja a közszerepléshez?

Olimpiai bajnokként széleskörű ismertségre és elismerésre tettem szert, és úgy érzem megvan a társadalmi felelősségem abban, hogyha országunkat érintő káros folyamatokat észlelek, akkor fölemeljem a szavamat. Az elmúlt időszakban pedig sajnos igen sok minden ellen muszáj szót emelni.

"Ezért gondoltam, hogy közéleti szerepet vállalok, és külön öröm számomra, hogy az a politikai formáció támogat ebben, amelyik az értékrendemhez mindig is a legközelebb állt." Szerintem azzal, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom az utóbbi időben mind habitusban, mind retorikában gyökeresen megváltozott, a magyar értelmiség számára felvállalható, kormányzásra alkalmas politikai párttá vált.

Sok közéleti szereplő, köztük sportoló is ódzkodik jobbikos szimpátiájának felvállalásától. Ön nem fél, hogy a jelöltsége miatt kiközösíti a sportélet, vagy úgy általában a közélet?

Nyilván majd elválik, hogy milyen reakciókat vált ki a jelöltségem, de én sajnálatos dolognak tartanám, ha kiközösítést váltana ki.

"Én ugyanaz az ember vagyok, aki a csapatával a szerb válogatott ellen megnyerte az athéni döntőt, és dicsőséget szerezett a nemzetnek. Nem változtam meg." Elkeserítő lenne, ha a XXI. században Magyarországon valakit hátrány érne azért, mert nyíltan elmondja a véleményét bizonyos kérdésekben.

Milyen témákat kíván képviselni az országgyűlésben, amennyiben a választók bizalmat szavaznak önnek?

Mivel a Somogy megyei 3. számú országos egyéni választókerületből kívánok bekerülni az országgyűlésbe, elsősorban az itt élő emberek véleményét és igényeit szeretném közvetíteni, illetve az ő problémáikat szeretném országos szinten megoldani.

"Ezen kívül - testhezálló módon - az én szakterületem a sport és az agrárium lenne." Ugyanakkor tudom, hogy "egy jó politikus mindenhez ért", úgyhogy törekedni fogok, hogy minél több téren bővítsem az ismereteimet, de tisztában vagyok a saját korlátaimmal.

Mire számít, hogyan alakulnak majd a 2018-as választások?

"Nem vagyok jós, de azt érzékelem, hogy a Jobbikot egyre többen kormányérett erőnek tartják, a népszerűsége folyamatosan növekszik, és ne feledjük, hogy még 9 hónap van a választásokig." Úgy gondolom, hogy a párt jó úton halad a céljai megvalósításához, de azzal is tisztában vagyok, hogy sokat kell még tennünk a választók meggyőzéséért és bizalmának elnyeréséért.

Elismerésre méltó pályafutás

Steinmetz Ádám, a kétszeres olimpiai bajnok Steinmetz Barnabás öccse a KSI-ben kezdte pályafutását, majd 1996-ban a Ferencvároshoz igazolt. A 2000–2001-es szezontól a Vasas SC-ben játszott, 2001-ben Magyar Kupát nyert. A következő évben klubjával Magyar Kupa- és KEK-győztes lett.

A válogatottal a 2004-es athéni olimpián szerzett aranyérmet, ezt követően 2005-ben a Vasassal ismét megnyerte a Magyar Kupát, 2006-ban pedig az Euroliga negyeddöntőjéig jutottak.

A 2008–2009-es szezontól a montenegrói Primorac Kotorban játszott, és új csapatával 2009-ben meg is nyerte az Euroliga döntőjét, majd visszaigazolt a Vasashoz, és a vízilabda Bajnokok Ligáján negyedik lett a klubbal. Tagja volt a londoni olimpián ötödik helyen végző válogatottnak. 2012 októberében a MOB környezetvédelmi bizottságának alelnöke lett.

Steinmetz még júniusban a Vasas hivatalos oldalán megjelent interjúban utalt arra, hogy otthagyja a Vasas vízilabda-utánpótlásának szakmai vezetői posztját, miután "olyan lehetőséget kapott a sport világán kívül, mellyel szeretett volna élni".

alfahir.hu - jobbik.hu

2017 december