Ösztöndíjemelést követelnek a felsőoktatásban

2017-10-04 15:47

A Jobbik ösztöndíjemelést és átfogó kollégium-fejlesztést sürget a felsőoktatásban. Dúró Dóra, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese szerdai budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: 2007 óta nem emelkedtek az ösztöndíjak, és akkor is csak úgy vontak be forrást, hogy kevesebben fértek hozzá.

Ez azt eredményezi, hogy van olyan orvosi egyetem, ahol 4,5-ös átlaggal mindössze 10 ezer forinthoz jut hozzá egy hallgató - tette hozzá. Értékelése szerint ez nem egy valós motivációs eszköz, és az elvándorlás felé hat. A jobbikos politikus első lépésként a 2007-es reálérték visszaállítását szorgalmazta, továbbá - az eltérő intézményi gyakorlatok miatt - a rendszer átalakítását tartotta szükségesnek.

Dúró Dóra kifejtette azt is, hogy megélhetési kényszerből egyre elterjedtebb, hogy a hallgatók munkát vállalnak tanulmányaik mellett, ez ugyanakkor azzal járhat, hogy a diploma megszerzése előtt abbahagyják az egyetemet.

A frakcióvezető-helyettes arról is beszélt, hogy a 44 ezer 400 állami fenntartású kollégiumi hely 85 százaléka nem felel meg a jogszabályban előírt minimumfeltételeknek, több mint felére pedig nem fordítottak forrást az elmúlt években.

A kollégiumi normatíva 2006 óta változatlan, ez nyilvánvalóan nem elegendő - hangoztatta Dúró Dóra, aki a társadalmi mobilitás szempontjából is fontosnak tartja, hogy minél többen be tudják fejezni tanulmányaikat.

alfahir.hu - jobbik.hu

2017 december