Otthonteremtési konferenciát szervez a Jobbik

2013-10-14 14:01

Otthonteremtési konferencián ad lehetőséget a Jobbik az általa elkészített átfogó otthonteremtési és bérlakás-építési program megvitatására - jelentette be szombaton Z. Kárpát Dániel sajtótájékoztatón, a fővárosban.

A jobbikos politikus elmondta: pártja az utóbbi hetekben széles körben konzultált építkezési vállalkozókkal, alapanyag-gyártókkal és beszállítókkal a korábban már kidolgozott otthonteremtési és bérlakás-építési programjának kivitelezéséről.

Ennek alapján megállapítható, hogy "bőven van elegendő kapacitás ahhoz, hogy egy ilyen programot minősített magyar vállalkozókkal be lehessen indítani" - fogalmazott Z. Kárpát Dániel.

Hangsúlyozta: ezzel fel lehetne lendíteni az építőipart, valamint fiataloknak lehetne biztosítani elérhető árú bérlakásokat, amelyeket később meg is vásárolhatnának. A Jobbik javaslata értelmében a fiatalok pár évig a piaci a feléért-harmadáért bérelhetnének otthonokat, majd bekerülési értéken vehetnék meg azokat.

Kiemelte: azért, hogy a "kormányzatot cselekvésre sarkallják", ezért a jövő héten pénteken otthonteremtési konferenciát szerveznek Budapestre. Ide a szakmai és civil képviselők mellett várnak minden parlamenti pártot, illetve a kormányzat képviselőjét is.

A párt egy szórólapot is kiadott a konferenciáról, melyen ez áll:

Itthon legyen otthonod!

„Napjainkban a saját otthon megszerzésének kilátástalansága, illetve az önálló élettér elérésének képtelensége jelzi talán legmélyebben társadalmi, gazdasági válságaink következményeinek valós mélységét. Egy átlagos magyar fiatal sajnos joggal érzi úgy, hogy húsz év munkájával is bajosan tud annyit megtakarítani, hogy saját lakáshoz jusson, ez a kilátástalan érzés pedig nem csak a kivándorlási kedvet növeli, de értelemszerűen kedvezőtlenül hat a gyermekvállalási hajlandóságra is. A Jobbik éppen ezért egy olyan, állami hátterű bérlakásépítési és otthonteremtési programot dolgozott ki, amely szerint
- egy átlagos fiatal (vagy idősebb) pár a piaci ár töredékéért bérelhet pár esztendőn keresztül saját otthont,
- majd szintén bekerülési érték körül megvásárolhatja azt,
- mindezt teheti az állam által teljes körűen kamattámogatott hitellel,
- probléma esetén a családi csődvédelem segítségével,
- hazai, minősített kivitelezőkkel,
- s lehetőleg olyan beszállítói körrel, amely szintén hazai vállalkozásokból áll.
Egy ilyen program éveken belül minden ráfordított költségvetési forrást visszahoz, részleteinek kitárgyalása pedig nemzetstratégiai feladat.”

MTI nyomán alfahir.hu