A paksi atomerőmű bővítéséről: csak az igazat!

2014-02-06 11:47

A paksi atomerőmű bővítés körüli félreértések tisztázása céljából tartott sajtótájékoztatót Nyíregyházán Balczó Zoltán, a Jobbik és az Országgyűlés alelnöke

Elmondta: nincs olyan vállalkozás vagy család, akik számára ne lenne meghatározó, hogy az ország milyen energiabiztonsággal rendelkezik, és ehhez milyen áron juthatnak hozzá. Sajnálatosnak nevezte, hogy a bővítésével kapcsolatos törvényjavaslat az ezt megalapozó 2009-es országgyűlési határozatot követően is csak 5 évvel és épp a kampány idejére került középpontba. A kormány késlekedése azt eredményezte, hogy érdemi vitára nincs lehetőség, s a baloldal – hisztériakeltéssel, hazugságokkal, elhallgatással és az érdemi vita elkerülésével – kampánytémává silányíthatta ezt a fontos, nemzetstratégiai kérdést – jelentette ki a Balczó Zoltán.

„Mi a félrevezetés?”

Emlékeztetett: most a baloldali összeborulás önmagát meghazudtolva kihátrált a 2009-ben vállalt kötelezettsége alól, ugyanis azt az országgyűlési határozati javaslatot épp a Gyurcsány-kormány terjesztette be, melyet megszavazott Mesterházy Attila, és Fodor Gábor is. A Jobbik alelnöke úgy fogalmazott: jelen pillanatban úgy igyekeznek ezt beállítani, mintha csak arról döntöttek volna, hogy „majd valamikor talán el kell gondolkodni a bővítésen”. Balczó szerint ez is bizonyítja, hogy a baloldali összeállásnak a témát illetően nincs semmiféle világos, egyértelmű állásfoglalása, helyette csak agresszív atomellenességgel kampányolnak, hiszen könnyebb riogatni és illúziót kelteni a lakosság körében, mint érdemi, szakmai vitába bocsátkozni. „S hogy mi az illúziókeltés?” Az, hogy a következő évtizedekben Paks kiváltható a megújuló energiák intenzívebb felhasználása útján. Hozzátette: a Jobbik támogatója a megújuló energiák minél nagyobb térnyerésének (pl. a vízenergia hasznosítási terv), de minden konkrétumot figyelembe véve egyértelmű, hogy a kiváltásra már nem alkalmasak ezek a források. „Mi a félrevezetés?” Az, hogy szerintük drágábban fog termelni Paks. Ezen állításuk hátterében sem állnak valós adatok – fejtette ki Balczó Zoltán.

Az orosz technológia biztonságos

A kormány részéről pedig hiányolja a Jobbik, hogy a pontos, pénzügyi feltételeket háttértanulmányban nem adta közre. Riogatás ugyanis az, hogy a bővítést követően drágábban fog termelni Paks. A Jobbik szakértőinek vizsgálata kimutatta, hogy jelentősen alacsonyabban lehetne előállítani energiát így, mint más formájú előállítás, vagy import beszerzés útján. A riogatás másik területe az üzem biztonságával kapcsolatos félrevezető hadjárat. A Fukusimai baleset óta jelentősen nőtt az atomellenesség. De annak kiváltó körülményei nem hozhatók összefüggésbe ennek a térségnek a jellemzőivel. Ott ugyanis nem a földrengés, hanem a cunami volt a bajok kiváltója és az a felelőtlenség, hogy az ezzel veszélyeztetett tengerpartra építették a komplexumot. Nálunk ennek feltételei pedig aligha állhatnának fenn. A paksi atomerőmű és az orosz technológia pedig nemzetközileg elfogadottan is a legbiztonságosabb, továbbá ennek is egy harmadik generációja fog épülni, amely rendelkezik az ún. passzív biztonsági rendszerrel, ami emberi beavatkozás szükségessége nélkül is képes elhárítani üzemzavart.

Az ország számára nélkülözhetetlen beruházás

A klímaváltozás kérdését illetően: ebből a szempontból az atomenergia tiszta energiának minősül, melyet 4 kiemelt, környezetvédelemmel foglalkozó amerikai tudós tett közzé, és álltak ki nyílt levélben ennek hasznosítása mellett, mivel a klímaváltozás csökkentése érdekében nincs más, hasonló megoldási lehetőség, még a megújuló energiák sem érnék el a kívánt intenzitást az energiaforrás kiváltására.

A paksi energiaforrással kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy 100%-ig állami tulajdonban marad, aminek olcsó önköltségi ára nem magáncéget hoz jobb helyzetbe, hanem olcsó energiát biztosít az ország számára. Ha a Jobbik kormányra kerül, a beruházás teljes átláthatóságát, nyilvánosságát fogja biztosítani. Továbbá alapvetőnek tartja a bővítés hazai beruházási részarányával kapcsolatban, hogy a megbízásokat ne gyanús hátterű cégek vagy külföldiek kapják. Helyettük a hazai kis-és közepes vállalkozásokat célozza majd meg. A Jobbik abban bízik, hogy pártpolitikai érdekek fölött állóan támogatják majd az ország számára nélkülözhetetlen beruházást. – zárta gondolatait Balczó Zoltán.

alfahir.hu

"a kormány egy milliárdos kifosztó gépezetet legalizált"
A kezdeményezés gyakorlati lényegéről beszélgettek a Jobbik politikusai.

2017 augusztus