A paksi atomerőmű bővítéséről: csak az igazat!

2014-02-06 11:47

A paksi atomerőmű bővítés körüli félreértések tisztázása céljából tartott sajtótájékoztatót Nyíregyházán Balczó Zoltán, a Jobbik és az Országgyűlés alelnöke

Elmondta: nincs olyan vállalkozás vagy család, akik számára ne lenne meghatározó, hogy az ország milyen energiabiztonsággal rendelkezik, és ehhez milyen áron juthatnak hozzá. Sajnálatosnak nevezte, hogy a bővítésével kapcsolatos törvényjavaslat az ezt megalapozó 2009-es országgyűlési határozatot követően is csak 5 évvel és épp a kampány idejére került középpontba. A kormány késlekedése azt eredményezte, hogy érdemi vitára nincs lehetőség, s a baloldal – hisztériakeltéssel, hazugságokkal, elhallgatással és az érdemi vita elkerülésével – kampánytémává silányíthatta ezt a fontos, nemzetstratégiai kérdést – jelentette ki a Balczó Zoltán.

„Mi a félrevezetés?”

Emlékeztetett: most a baloldali összeborulás önmagát meghazudtolva kihátrált a 2009-ben vállalt kötelezettsége alól, ugyanis azt az országgyűlési határozati javaslatot épp a Gyurcsány-kormány terjesztette be, melyet megszavazott Mesterházy Attila, és Fodor Gábor is. A Jobbik alelnöke úgy fogalmazott: jelen pillanatban úgy igyekeznek ezt beállítani, mintha csak arról döntöttek volna, hogy „majd valamikor talán el kell gondolkodni a bővítésen”. Balczó szerint ez is bizonyítja, hogy a baloldali összeállásnak a témát illetően nincs semmiféle világos, egyértelmű állásfoglalása, helyette csak agresszív atomellenességgel kampányolnak, hiszen könnyebb riogatni és illúziót kelteni a lakosság körében, mint érdemi, szakmai vitába bocsátkozni. „S hogy mi az illúziókeltés?” Az, hogy a következő évtizedekben Paks kiváltható a megújuló energiák intenzívebb felhasználása útján. Hozzátette: a Jobbik támogatója a megújuló energiák minél nagyobb térnyerésének (pl. a vízenergia hasznosítási terv), de minden konkrétumot figyelembe véve egyértelmű, hogy a kiváltásra már nem alkalmasak ezek a források. „Mi a félrevezetés?” Az, hogy szerintük drágábban fog termelni Paks. Ezen állításuk hátterében sem állnak valós adatok – fejtette ki Balczó Zoltán.

Az orosz technológia biztonságos

A kormány részéről pedig hiányolja a Jobbik, hogy a pontos, pénzügyi feltételeket háttértanulmányban nem adta közre. Riogatás ugyanis az, hogy a bővítést követően drágábban fog termelni Paks. A Jobbik szakértőinek vizsgálata kimutatta, hogy jelentősen alacsonyabban lehetne előállítani energiát így, mint más formájú előállítás, vagy import beszerzés útján. A riogatás másik területe az üzem biztonságával kapcsolatos félrevezető hadjárat. A Fukusimai baleset óta jelentősen nőtt az atomellenesség. De annak kiváltó körülményei nem hozhatók összefüggésbe ennek a térségnek a jellemzőivel. Ott ugyanis nem a földrengés, hanem a cunami volt a bajok kiváltója és az a felelőtlenség, hogy az ezzel veszélyeztetett tengerpartra építették a komplexumot. Nálunk ennek feltételei pedig aligha állhatnának fenn. A paksi atomerőmű és az orosz technológia pedig nemzetközileg elfogadottan is a legbiztonságosabb, továbbá ennek is egy harmadik generációja fog épülni, amely rendelkezik az ún. passzív biztonsági rendszerrel, ami emberi beavatkozás szükségessége nélkül is képes elhárítani üzemzavart.

Az ország számára nélkülözhetetlen beruházás

A klímaváltozás kérdését illetően: ebből a szempontból az atomenergia tiszta energiának minősül, melyet 4 kiemelt, környezetvédelemmel foglalkozó amerikai tudós tett közzé, és álltak ki nyílt levélben ennek hasznosítása mellett, mivel a klímaváltozás csökkentése érdekében nincs más, hasonló megoldási lehetőség, még a megújuló energiák sem érnék el a kívánt intenzitást az energiaforrás kiváltására.

A paksi energiaforrással kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy 100%-ig állami tulajdonban marad, aminek olcsó önköltségi ára nem magáncéget hoz jobb helyzetbe, hanem olcsó energiát biztosít az ország számára. Ha a Jobbik kormányra kerül, a beruházás teljes átláthatóságát, nyilvánosságát fogja biztosítani. Továbbá alapvetőnek tartja a bővítés hazai beruházási részarányával kapcsolatban, hogy a megbízásokat ne gyanús hátterű cégek vagy külföldiek kapják. Helyettük a hazai kis-és közepes vállalkozásokat célozza majd meg. A Jobbik abban bízik, hogy pártpolitikai érdekek fölött állóan támogatják majd az ország számára nélkülözhetetlen beruházást. – zárta gondolatait Balczó Zoltán.

alfahir.hu

Egy jó kormányzás ismérve az, hogy olyan Magyarországot teremtsen, ahova érdemes hazatérni külföldről.
Miként lehetséges az ma Dunaújvárosban, hogy miközben valaki bevallottan segédkezett betonba temetni egy holttestet, szabadon mozoghat és dolgozhat?

2017 április