Pártocskából váltópárt

2015-01-08 11:58
Pártocskából váltópárt – Interjú Szabó Gáborral, a Jobbik pártigazgatójával a szervezet elmúlt tizenegy évéről. De olvashatnak még Vona Gábortól is, aki "nemzet elleni bűnről" értekezik, de megismerhetik azt is, hogy milyen amikor "röhög a patkó".

Pörzse Sándor: Hogyan lehet eltüntetni a Jobbikot?

Évek óta hagyomány az egyik barátommal, hogy a két család közösen búcsúztatja az óévet  egy vacsora keretében. Gyerekkori cimboráról van szó, aki még a nyolcvanas évek közepén elhagyta az országot, azóta sikeres üzletember lett, többek között borral kereskedik. Rengeteget utazik a világban, életének egy jelentős részét az Egyesült Államokban élte le. Nagyon magas szinten foglalkoztatja a politika, és érthetően megszállottja a magyar belpolitikai eseményeknek. Szóval, ezen az évbúcsúztató vacsorán volt egy érdekes beszélgetésünk. Amit felvázolt nekem, nem volt teljesen új a számomra, hiszen már e lap hasábjain is felvetettem hasonlót, mégis így, „amerikai szemmel” nézve, összerakva egy érdekes puzzle darabjait, furcsa kép rajzolódott ki.

Vona Gábor: A nemzet elleni bűn

Eljött ismét egy új év. Minden év elején elmondjuk, mennyi kihívással és feladattal teli az új esztendő, és mivel rendszeresen megtesszük, ez sokszor már unalmas közhely, amit sem, aki mondja, sem, aki hallja, nem vesz igazán komolyan. Ezért (is) vagyok nehéz helyzetben, mert ami jelen sorok írásakor elsőre eszembe jut: a 2015-ös év tele lesz kihívásokkal és feladatokkal. A korábbi éveknél is jobban.

Pártocskából váltópárt

2003 októberében bontott zászlót a Jobbik, amelyet tizennégyen, zömében egyetemisták alapítottak. Akkor nemigen fordult meg a fejünkben, hogy a Jobbikból egy ilyen nagy eredményeket elérő, erős, potenciális kormányzópártot sikerül építeni. Az akkori tudásunk, az addigi elődeinkről szerzett tapasztalataink alapján ez irreális álomnak tűnt volna – mondta el a Bar!kádnak Szabó Gábor. A Jobbik pártigazgatója szerint az elcsalt elmúlt 25 évből, illetve a diktatúra azt megelőző évtizedeiből egyedül az jelenthet kiutat, ha a nemzeti radikális párt három év múlva választást nyer, és programját végrehajtva kormányozza az országot.

Egyszerű választás

Akciótervvel készül az USA a láthatatlan ellenség, a korrupció felszámolása ellen. A terrorizmussal szembeni harc után itt az újabb ok, ami Washington szerint indokot szolgáltat az Amerikai Egyesült Államoknak arra, hogy a korábbiaknál is durvábban megsértse egy-egy vagy akár több tucat ország szuverenitását. A világméretű megfigyelési botrány után – amelyben hazánk is érintett, hiszen a magyar fővárosba is telepítettek olyan berendezéseket, amelyek segítségével rögzítették az állampolgárok telefonos és internetes adatforgalmát –, az afganisztáni és iraki véres demokráciaexport kalandot követően ez az újabb nagy küldetés: a korrupció elleni harc.

Modern háborúk

A balliberális blogok, portálok, weboldalak egy emberként minősítették bolondnak Kövér Lászlót, miután a vele készült interjúban a szemünk előtt zajló negyedik világháborút említette. Pedig a házelnök ezúttal bizony nem mondott hülyeséget. És ez független attól, hogy lapunkban egy publicisztika erejéig már tavaly nyár végén megemlítettük a negyedik világháborút.

Röhög a patkó

A politikus is ember – tartja a mondás, bár sokan nem szeretnek ennyire általánosítani. Egy biztos: még a képviselők is megengednek maguknak egy kis humort a munkahelyükön. A cinikus poénok kategória díjazottjai a kormánypártiak, de szavazatszerzés utáni vágy, illetve a szimplán jó humorérzék is szült 2014-ben élcelődő beszólásokat, iróniát vagy egy-egy frappáns mondatot a Parlamentben, melyek még akkor is jól bevitt találatok lehetnek az ellenfélnek, ha igazságtartalmuk gyakran megkérdőjelezhető.

Eltemetett életek

A világ tele van színnel, ízzel, szépséggel, gazdagsággal. De tele van szürkeséggel, keserűséggel, nyomorral is. A fájdalomról, elképesztő szegénységről, a mindennapi küzdelemről, elmúlásról azonban nem akarunk tudomást venni. Az életet úgy fogjuk fel, mint egy hosszú, színes filmet, amelynek egyszer csak vége. Ám ebbe az „egyszercsakba” nem gondolunk bele. Nem akarunk, nem merünk szembenézni vele. A halál tabu. Nincs már ravatal a tisztaszobában, hisz tisztaszoba sincs, nincs méltó búcsú, elcsendesedés. Csak a félelem van, az elutasítás. A mának élünk, hangosan, harsányan. A rettegett véget megpróbáljuk elijeszteni. Vannak azonban a világnak olyan részei, ahol a halál a mindennapok része. Helyek, ahol az emberek szó szerint együtt élnek a holtakkal. Kis túlzással egy (koporsó)fedél alatt. És nem félnek, a halál csak egy történés, ahogy az evés vagy az alvás.

Az elsodort író

70 évvel ezelőtt, 1945. január 5-én halt meg Szabó Dezső író, kritikus, publicista. Ha csak röviden kellene jellemezni művei szellemiségét, azt írhatnánk róla, hogy könyörtelen igazságkereső, de talán nem túlzás, ha úgy fogalmazunk, a magyar nemzet lelkiismerete sajdul fel fényképszerűen elénk vetített soraiból. Fülep Lajos írt így róla: „Szabó Dezső az igazságot szereti. Amit annak tart, megmondja, ha bőrébe kerül is.” Talán pont e lapnak a hasábjait olvasóknak nem kell elemeznünk ezen szavak súlyát és azt, miért fontos, hogy megemlékezzünk hazánk e méltatlanul elsodort írójáról.

Ősi gyümölcseink nyomában

A falusi iskolákban már mindent tanítanak az origamitól a filmesztétikáig, de helytörténetet nem – mondta el a Bar!kádnak Kovács Gyula. A Zala megyei Pórszombaton élő erdész az 1980-as évek közepe óta kutatja a régi magyar gyümölcsfajtákat, amelyekből mára több mint kétezer van a gyűjteményében. Többek között az ősi magyar fajták megmentése céljából hívta életre a Tündérkert mozgalmat, ami mára egy elkötelezett hagyományőrző közösségé nőtte ki magát Bukovinától az Őrvidékig.

Egy becsvágyó fejedelem: Báthory Gábor

Halálával Bocskai István komoly űrt hagyott maga után, mely meghatározta Erdély történelmének további alakulását. A tehetséges és sikeres Bocskait előbb az idősebb Rákóczi Zsigmond, majd a becsvágyó és kezdetben kifejezetten népszerű Báthory Gábor követte a trónon. A nagy reményekkel várt, mindössze 17 évesen trónra lépő Báthory azonban nagy csalódást okozott: a hiúságtól elvakított, öncélú fejedelem ötéves uralkodása alatt totális zűrzavart hozott Erdély életébe.

A két Homoród mentén

A Hargita-hegység vulkáni kúpjairól leszaladó két Homoród szabdalta tájegység természeti és néprajzi szempontból ma is igen változatos. A homorú völgyekben közel húszezer, többségében székely ember éli küzdelmes életét. Déli részéről a szászokat már elűzték, helyükre cigányok költöztek, a főutak elkerülik, a munkanélküliség, az elvándorlás és elöregedés megtette a hatását: e szépséges táj Székelyföld elhagyatott vidékévé vált. De talán épp ezért őrizhette meg épített örökségeit és sajátos hagyományvilágát. 2014 végén az adventi várakozás szent idejét választottuk, hogy székelyhoni utazásunk során felfűzzük a Kis-Homoród mente falvainak gyöngysorát. Most, az új év elején innen, a Kis-Homoród mentéről ereszkedünk tovább a két Homoród összefolyásához, hogy onnan a Nagy-Homoród mentén térjünk vissza a Hargita vulkanikus platójára.

Keresse csütörtökönként az újságárusoknál vagy a http://www.dimag.hu/magazin/Barikad weboldalon!
jobbik.hu