Polipszerű paraziták ellen harcol a fővárosi Jobbik

2013-08-23 15:09

A Jobbik budapesti frakciója arról értesült, hogy a szeptember elsejétől életbe lépő taxirendeletet ellehetetlenítő visszaélések előkészülete zajlik. A jogalkotó szándéka ugyanis egyértelműen az utazóközönség védelmére, a szolgáltatás színvonalának növelésére, a taxisofőrök tisztességes megélhetésének biztosítására irányult.

A tudomásunkra jutott információk viszont arra utalnak, hogy polipszerűen szerveződő, szolgáltatónak nem nevezhető paraziták kétes ügyletek és megállapodások sorozatával a meglevő piacot maguk között előzetesen felosztották. Egyes fuvarszervezők és idegenforgalomban érdekelt vállalkozások arra törekszenek, hogy a rendelet révén elérhető előnyöktől megfosszák a célközönséget, a gépjárművezetőket pedig továbbra is kiszolgáltatottságban tartsák. Olyan jellegű egyezségek körvonalazódnak, melyek értelmében minél magasabb úgynevezett „leadási díj” fejében kaphatnak csak fuvart a taxisok.

A Jobbik felhívja a figyelmet arra, hogy a visszaélés nem csak versenytorzító hatása miatt káros, hanem egyúttal bűncselekmény is. Ugyanis „aki gazdálkodó szervezet részére vagy érdekében tevékenységet végző személynek vagy rá tekintettel másnak azért ad vagy ígér jogtalan előnyt, hogy a kötelességét megszegje” bűntettet követ el. Ugyanígy bűntett az is, ha valaki tevékenységével összefüggésben „jogtalan előnyt kér, avagy a jogtalan előnyt vagy ennek ígéretét elfogadja”.

A Jobbik ezért felszólítja a nyomozó hatóságokat, hogy a kialakulóban levő bűnszövetségek felderítésére fordítsanak különös figyelmet, hiszen a rendelet kijátszásának céljával megkötött megállapodások a taxisokon túl Budapest egész lakosságának, valamint az ide látogató vendégeknek egyaránt súlyos károkat okoznak.

Szabó György, a Jobbik fővárosi képviselője

jobbik.hu