Szávay: halálos sebet kaphat a kárpátaljai magyarság

2017-09-11 08:57

A Jobbik országgyűlési képviselője, Szávay István intézett kérdéseket a külügyminiszterhez az ukrán nyelvtörvény módosítása kapcsán, valamint kifejtette véleményét a magyar diplomácia csődjéről is.

„A polgárháború és az ukrán gazdasági összeomlás által sújtott kárpátaljai magyarság egy halálos sebet fog kapni, ha Porosenko elnök aláírja a héten elfogadott oktatási törvény módosítását” - kezdi Szávay István.

A politikus kifejtette, hogy ennek értelmében gyakorlatilag felszámolják a nemzetiségi nyelvű, így a magyar nyelvű oktatást is, ez a magyar közösségeknek súlyos csapás. A módosítás értelmében magyarul csak óvodában és az elemi iskolák alsó tagozataiban lehetne tanulni.

Szávay szerint ez akár azzal is járhat, hogy a szülők áthozzák a gyerekeket az anyaországba taníttatni. Komoly veszélynek tartja az ukránok lépését, de az ügy nem teljesen friss. A közelmúltban elfogadott javaslat már hónapok óta terítéken van, így már jóval korábban fel kellett volna szólalni és nyomás alá helyezni Ukrajnát annak érdekében, hogy ne fogadják el a módosítást.

"A Jobbik Magyarországért Mozgalom ennek a törvénynek az elfogadását a magyar diplomácia totális csődjének tartja" A Miniszterelnökség vezetője, Lázár János beszélt ugyan háttértárgyalásokról, de ezekről gyakorlatilag senki nem tud semmit.

Szávay István három kérdést intézett a külgazdasági- és külügyminiszterhez:

Az elmúlt hónapokban a magyar diplomácia milyen lépéseket tett, hogy ezt a törvényt megakadályozza?
Milyen lépések, milyen tárgyalások, milyen nyomásgyakorlás történt azóta, hogy ezt a törvényt elfogadták?
Milyen lépéseket tervez a magyar diplomácia a jövőben?

Az ellenzéki politikus példának a magyar-holland diplomáciai botrányt hozta példának, ahol egy távozó nagykövet kijelentései olyan szinten érték el a külügy ingerküszöbét, hogy a nagykövetet is visszarendelték az országból, ezzel szemben a teljes kárpátaljai magyar oktatás veszélybe kerülésekor nem hallunk ilyesmiről.

A Jobbik úgy gondolja, hogy Orbán Viktornak személyesen kellene megszólalnia az ügyben, és a nemzetközi közösség elé vinni azt.

„Ez az az ügy, amiben Orbán Viktornak is személyes felelőssége van. Mi arra szólítjuk fel, hogy ezt az ügyet vigye a nemzetközi közösség elé, és érjen el egy közös európai nyomásgyakorlást Ukrajnára.”

alfahir.hu - jobbik.hu
címlapfotó: MTI

Az észt EU-elnökséghez kapcsolódó, Tallinnban megtartott tagállami bizottsági találkozón ismét kiálltunk hazánk érdekeiért.
A Jobbik szerint a Fidesz négy fő bűnt követett el a nyugdíjasokkal szemben.

2017 szeptember