Szávayt újra beengedték Erdélybe

2015-03-26 18:05
„A magyar kormánynak állást kell foglalnia a román belügyminisztérium közrendvédelmi és közbiztonsági stratégiájában foglaltakkal szemben és ki kell fejeznie elkötelezettségét az erdélyi magyarság önrendelkezési vágyainak támogatása mellett", jelentette ki csütörtökön Szatmárnémetiben megtartott sajtótájékoztatóján Szávay István, a Jobbik parlamenti képviselője az erdélyi szatmar.ro hírportál szerint.

Szávay azt követően látogatott ismét Észak-Erdélybe, pontosabban Szatmárnémetibe, Nagyváradra és Kolozsvárra, hogy lejárt a román hatóságok által elrendelt beutazási tilalma - írja a lap. Ezzel kapcsolatban elmondta, őt ugyan beengedték, ám személyes munkatársát feltartóztatták szerdán az országhatáron. „A mai napig nem értem, miként jelenthettem én veszélyt a román nép biztonságára. Ügyemben és asszisztensem ügyében a brüsszeli Emberi Jogok Bíróságához fogunk fordulni, ez az eljárás méltatlan egy jogállamhoz", fogalmazott Szávay.

A politikus méltatta a Jobbik szatmárnémeti csoportjának tevékenységét, kiemelte a karácsonyi karitatív ruhagyűjtési akciót, valamint a március 15-i ingyenes kokárda-osztogatást.

Szávay szerint a Jobbik a várakozásokhoz képest gyengén szerepelt Erdélyben a 2014-es magyarországi országgyűlési választásokon, „de tudjuk, hogy az emberek a kettős állampolgárság lehetőségét köszönte meg a Fidesznek. Számunkra azonban az elcsatolt területek magyarságának támogatása nem politikai vagy szavazatszerzési ügy, hanem belső kötelesség" - jelentette ki.

A cikk további részleteit itt olvashatják el.

alfahir.hu - jobbik.hu