Tovább kell küzdeni a végrehajtói túlkapások ellen

2017-10-03 16:06

A Jobbik szerint tovább kell küzdeni a végrehajtói túlkapások ellen - közölte Z. Kárpát Dániel, az ellenzéki párt alelnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján. Mint mondta, vonatkozó javaslatukat átdolgozott formában újra benyújtják az Országgyűlésnek, emellett ragaszkodnak a kilakoltatási moratórium elrendeléséhez és egy új elszámolási törvény megalkotásához.

A Jobbik továbbra is kiáll amellett, hogy "Indokolatlanul senkit ne lehessen kiforgatni a vagyonából, senkinek ne lehessen ellehetetlenítteni az életét." Z. Kárpát kifejtette, hogy korábbi javaslatuk - amelyet az igazságügyi bizottság vitára alkalmatlannak talált - azt tartalmazta, hogy a létminimumhoz szükséges jövedelmeket, nyugdíjakat ne lehessen 50 százalékos letiltással sújtani. A továbbiakban egyebek mellett azzal egészítik ki az elképzelést, hogy egy hitelkérelem esetében ne a jövedelmet, hanem a fedezetet vegye alapul a pénzintézet - mondta.

A túlkapási formák megszüntetését sürgeti a párt, azért is mert mostanában ismét megszaporodtak a kilakoltatások. A Fidesz azonban vitázni sem hajlandó a problémáról, tagadja annak létezését.

A Jobbik az elmúlt hónapokban állt elő egy többpontos javaslatcsomaggal, melynek elemei:

- A kilakoltatási moratórium elrendelése egészen addig míg a kormány meg nem oldja a problémát.
- Indokolatlan, vagy megkérdőjelezhető letiltásokkal ne lehessen súlytani a nyugdíjat és az alapvető létfenntartáshoz szükséges jövedelmet.
- Új elszámolási törvény elfogadása, a hitelek felvételkori árfolyamon történő átváltásával.
- Kártérítési alap létrehozása.

alfahir.hu - jobbik.hu

2017 december