A turizmus világnapjára

2013-09-27 11:01

Az ünnepelt világnapok legtöbbször az adott eseménynek a figyelem középpontjába hozását jelenti, ami önmagában is a terület méltatlan helyzetére történő utalással ér fel. A turizmus – bár a hazai GDP 9 százalékához járul hozzá – méltatlanul mellékszereplője a nemzetgazdaságnak. A turizmus-vendéglátás szektorban a legalacsonyabbak a bérek, az itt tevékenységet végző vállalkozásokat sújtják leginkább a kényszeres bírságolással járó ellenőrzések, miközben hazánk valódi arcának megmutatásáért leginkább felelős területéről van szó.

Minden országmarketingre fordított forint ablakon kidobott pénz akkor, amikor térdig járunk a szemétben, a vasúti menetrend még hozzávetőleges tájékoztatásra sem alkalmas, mindennaposak a gépkocsifeltörések, a kerékpárlopások, nincs nemzeti légitársaságunk, az ÁFA mértéke az egekben van, óriási a szakmában az elvándorlás, illetve a fluktuáció. A belföldi turizmus mutatószámainak enyhe javulását félreértelmezve a kormány nem veszi figyelembe az általános elszegényedést, azt, hogy egy egyszerű magyar család lassan már a megyéjét sem tudja elhagyni még szabadsága idejére sem.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom felhívja a kormányzat figyelmét, hogy a turizmus-vendéglátás remélt gazdasági fellendülésével nem összeegyeztethető a „trafiktörvény” dohánytermékek beszerzési módját taglaló fejezetei, a köztéri illemhelyek száma és állapota, a rendőrség lesből történő „vadászata”, a színvonalas konferenciaközpontok hiánya, de az Artisjus nagyon magas szerzői jogdíjának mértéke vagy a HACCP felesleges alkalmazása sem.

A szakma mihamarabb várja a kormánytól a minden érintettnek biztonságot nyújtó turizmustörvényt, a fojtogató szorítások enyhítését és a nyugodt munkavégzés lehetőségének biztosítását.

Zakó László, a Jobbik turisztikai és vendéglátó kabinetének elnöke

jobbik.hu