Valódi megoldást a nyugdíjasok megvásárlása helyett!

2017-10-10 09:56

A nyugdíjasok az év végén három különböző jogcímen is pótlólagos bevételhez juthatnak (a tervezettnél magasabb infláció miatt jár nekik kiegészítés novemberben; a vártnál magasabb gazdasági növekedés miatt jutnak törvény szerint prémiumhoz, illetve karácsonykor ismét kaphatnak Erzsébet utalványt), jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Emellett azt ígérte, hogy jövőre három százalékkal emelik a nyugdíjakat.

Közeleg az országgyűlési választás. Ez most már nem csak a Jobbikot lejáratni akaró mocskos propagandából látszódik egyértelműen, hanem abból is, hogy az Orbán-kormány keresi a nyugdíjas szavazók kegyeit. Olyan ígéretekkel, amelyek törvényi kötelességei minden kormánynak, magyarul semmilyen plusz juttatást nem jelent az idősek számára, amit most bejelentettek.

Eközben az öregségi nyugdíjminimum összege 2008 óta változatlanul 28.500 forint, a több mint 2 millió nyugdíjas fele 100 ezer forint alatt nyugdíjat kap. Esetükben a három százalékos emelés korántsem jelent annyit, mint a Fidesz által létrehozott luxusnyugdíjakra jogosult társaiknál.

A Jobbiknak valódi programja van a nyugdíjas-társadalom és a nyugdíjba készülők számára, amely célja egy tisztességes nyugdíjrendszer kialakítása. Méltányos differenciált nyugdíjemelésre van szükség, tehát minél alacsonyabb egy nyugdíj, annál nagyobb százalékban kellene emelni; lehetővé kell tenni, hogy a férfiak is nyugdíjba vonulhassanak 40 év munkaviszony után, és indokolt az ún. magyar indexálás bevezetése, mely a nyugdíjas fogyasztói kosár inflációján és a reálbér-emelkedésen alapulna. Ez lehetővé tenné, hogy a nyugdíjak vásárlóértéke ne szakadjon el a bérekétől.

Sneider Tamás, az Országgyűlés és a Jobbik alelnöke

2017 december