Végveszélyben a pápai húsipar

2015-11-11 19:45

A múlt pénteken Pápa város képviselő-testülete az elmúlt 25 év talán legszomorúbb döntését hozta meg. Ennek értelmében felszámolást kezdeményeznek a pápai hús vertikumhoz tartózó összes gazdasági társaság ellen. Ez gyakorlatilag azt jelentheti, hogy a több mint száz éves múlttal rendelkező húsipart a végső megszűnés veszélyezteti. Így félő, hogy a várost hosszú ideje irányító Fidesz működése alatt megszűnt több nagyvállalat után, az utolsó magyar kézben lévő, közel ezer embert foglalkoztató húsipar is szétesik. Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a jelenlegi városvezetés által javasolt menedzsment totális kudarcot vallott. Az biztos, hogy a nagy értékű ipari vállalat megszűnik önkormányzati tulajdonban lenni. Ez pedig azt jelenti, hogy ennek hatására Pápa városának önkormányzata és a pápai emberek több milliárd forintnyi vagyonvesztést szenvednek el. Ezzel párhuzamosan emberek százainak a megélhetése kerül veszélybe nem beszélve arról a presztízsveszteségről, ami magát Pápa városát érinti.
A jelen helyzetben felszólítjuk a város vezetését és a kormányt, hogy a gyárban még munkát végzők fizetését biztosítsák. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy így karácsony előtt - amennyire a körülményekhez képest lehet - biztosítsák a több száz család nyugodt ünnepét.

A pénteki képviselőtestületi ülésen javasoltam egy kiegészítést a felszámolást elfogadó határozathoz. Így arra kértem a képviselő-testületet, hogy vizsgáljuk meg az elmúlt  három évet attól kezdve, hogy az önkormányzat többségi tulajdonos lett a cégbe,  egészen napjainkig. Vizsgáljuk meg az Uzsoki András nevével fémjelzett menedzsment működését minden tekintetben. Vizsgáljuk meg a városvezetés és a képviselő-testület döntéseit. Vizsgáljuk meg azt a politikai és gazdasági környezetet, amelyben a gyárnak működnie kellett. Vizsgáljuk meg, hogy a menedzsment a jó gazda gondosságával járt-e el a rájuk bízott vagyonnal. Amennyiben pedig valamilyen mulasztást, vagy ebben a helyzetben nem elvárható  megnyilvánulást találunk azt nyilvánosságra kell hozni és a felelőséget egyértelműen tisztázni kell.

Az elmúlt  tíz évben a magyar adófizetők pénzéből legalább tíz milliárd forintot pumpáltak a gyárba. Ennek ellenére most gyanúsan hirtelen omlott össze a húsipar.  A Jobbik nevében mondhatom, hogy mindent megteszünk a mindenre kiterjedő vizsgálat lefolytatásáért és a felelősök megnevezéséért. Nem akarok a vizsgálat elé menni, de az mindenesetre már most figyelemre méltó, hogy az elmúlt években csak a Jobbik  képviselője bírálta a Fideszes városvezetés által kinevezett menedzsmentet. Sem a Fidesz, sem az MSZP képviselői nem fejezték ki kétségüket, még az utolsó pillanatokban sem. Az is tény, hogy csak a Jobbik próbált meg egy másik utat ajánlani még 2013 augusztusában a húsipar számára… , amit nem fogadott el az akkori képviselő-testület illetékes bizottsága. Az is tény, hogy csak én voltam, aki nem fogadta el a cég beszámolóját és üzleti stratégiáját, mert tisztán látszott, hogy megvalósíthatatlan és légvárakra épít, miközben a valós adatok meg sem közelítették a tervekben vállalt, kitűzött célokat.

Furcsa, hogy ha augusztus végén a menedzsment nem látta még a problémát akkor alig két hónap alatt miért is lett ekkora a baj? Azért, mert ennyire naivak voltak, vagy esetleg más áll a háttérben?

És itt elérkeztünk egy nagyon fontos kérdéshez. Lehet-e valamiféle jövője a pápai húsiparnak? Igen. Lehetséges, hogy ebben a helyzetben igen csak vonzóvá válik az a felhalmozott tudás, termék-paletta, termelési technika, amellyel a húsipar rendelkezik. Elméletileg lehetséges, hogy jelentkezik egy befektető, aki bizonyos feltételekkel továbbra is üzemeltetné a gyárat. Hiszen miután a mostani cégek összedőltek, a leendő üzemeltető már nem örökli az adósságot.

Süle Zsolt
önkormányzati képviselő, Pápa

A Jobbik Magyarországért Mozgalom az egyetlen kormányváltó erő, melyet bizonyít, hogy egyre többen lépnek tagjaink sorába, és folyamatosan alakulnak az új helyi szervezetek.
Sok sikert kívánunk az új szervezetnek!

2017 október