Vérlázító a Hajnali láz támogatása

2016-01-04 17:59

A Jobbik mélységesen felháborítónak tartja, hogy a Magyar Nemzeti Filmalap 309 millió forint közpénzzel támogatta a Hajnali láz című filmet. Az alkotás a 790 millióval dotált Veszettekhez hasonlóan csúfosan megbukott a mozikban: az első vetítési hétvégén összesen 1981 fő nézte meg az egész országban.

A százmilliókkal kitömött „posztholokauszt szerelmi történet” Gárdos Miklós és felesége megismerkedését dolgozza fel. Gárdos a Rákosi Mátyás által kézivezérelt Szabad Nép újságírója volt, gyűlölködő hangvételű cikkeivel a Rákosi-féle rémuralmat, majd annak bukása után ugyanilyen lelkesedéssel a megtorló Kádár-rezsimet szolgálta ki. Gárdos Miklós írásaiban a forradalom résztvevőit bűnözőkként és prostituáltakként aposztrofálta, lelkendezve helyeselte az ’56-ot követő kegyetlen megtorlást, a letartóztatásokat, a kivégzéseket.

Az Orbán-kormányzat azzal, hogy hatalmas összegű támogatást nyújtott Gárdos Péter rendezőnek az apjáról készített, az ő történelmi szerepét elhallgató, a nézőket megtévesztő romantikus drámához, maga is felmenti bűnei alól az embertelen kommunista diktatúrát éltető és annak fenntartásához hozzájáruló Gárdos Miklóst. Döbbenetes a Fidesz–KDNP-kormány viselkedése: ahelyett, hogy a magyar fiatalok számára identitásuk megerősítését is segítő filmek gyártását szorgalmazná, százmilliókat pazarolt el közpénzből egy ilyen, vállalhatatlan emberről készült mozifilmre. Jelképes és különösen is elszomorító, hogy mindez a megtorlásokat irányító kommunista belügyminiszter, Biszku Béla tulajdonképpeni felmentésével egy időben zajlik.

A Jobbiknak a választások megnyerését követően sok más mellett egyik első dolga lesz, hogy a kulturális életet – a filmgyártást különösen – magyar nemzeti értékek szolgálatába állítsa. A Jobbik szerint az Orbán-kormány továbbra is jobbikosként beszél, de SZDSZ-esként cselekszik a kultúra számos területén: az egyik legnagyobb magyar történész és kultúrpolitikus, Hóman Bálint szobrának ügye mögül gyáván és elvtelenül kifarolt, egy kommunista bértollnokról készült szerecsenmosdató filmet pedig elképesztő összeggel jutalmaz.

Dúró Dóra, a Jobbik frakcióvezető-helyettese, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának elnöke

jobbik.hu

Folytatódik a Jobbik plakátkampánya.
A Habony-univerzum talán legprimitívebb terméke, a Ripost nevű fideszes lap ismét jogerősen pert veszített a Jobbikkal szemben a mai napon.

2017 szeptember