XX. századi recept

2017-01-25 15:28

Balczó Mátyás: Nem vezércikk

Nem érzem felhatalmazva magamat, hogy akár jelképesen is, innen a Bar!kád 3. oldaláról megpróbáljak vigasztaló szavakat tolmácsolni a szeretteiket gyászoló családoknak. Mert kevés vagyok ehhez. Ugyanakkor mint Istenben hívő, általa az írás képességével felruházott ember nem tehetem meg azt sem, hogy ne próbáljak meg valami üzenetet találni a gyász sűrű, fájdalomból szőtt leple alatt.

Barna S. Ödön: Kegyeleti emléktúra a kitörés hőseiért

Hősök! Igen, azok! Az elesett katonák ideológiától függetlenül tiszteletet érdemelnek, sírhantjaik pedig mutassanak rá a múlt zord és kegyetlen történéseire! A kegyeleti emléktúra ennek szellemében fog végigmenni a hadtörténelem egyik legreményvesztettebb próbálkozásának útvonalán. Dicsőség a hősöknek, nyugodjanak békében!

XX. századi recept

Zöldfülű, tapasztalatlan, naiv, önjelölt potyautas, nem dolgozik, nem a maga ura, zavaros – ilyen és ehhez hasonló jellemzéseket aggatott az utóbbi időszakban Vona Gáborra a kormánypárti sajtó. A szőnyegbombázásba, amit eddig főleg a bulvár végzett, immár bekapcsolódott az Orbán hatalmának konzerválását szolgáló médiabirodalom eddig csak félgőzzel pöfékelő másik része is. S van valami igazán zavarba ejtő a vagdalkozásokban, amit használnak…

„Megvan a pénz, csak máshol”

A Jobbik feljelentése miatt költségvetési csalás gyanújával nyomoznak egy, a Tolna megyei Tamásiban lebonyolított, európai uniós projekt ügyében, amelynek célja a szegénységben élők helyzetének javítása lett volna. Dunaújvárosban pedig arról számolt be az ellenzéki néppárt, hogy a Dunaújvárosi Víz-, Csatorna- Hőszolgáltató Kft. (DVCSH) ócska játéka következtében családok ezrei maradtak víz és fűtés nélkül januárban, amiért feljelentést tettek. A Jobbik szerint Magyarország életére bénító hatással van a mindent átszövő korrupció, ezért Lex Lúdas Matyi címmel antikorrupciós törvénycsomagot hirdettek.

Orbán és Orbán: melyik az igazi?

Brüsszel túl messze van Magyarországtól? Az uniós döntéshozatal pedig még távolabb a magyar választópolgároktól. Éppen emiatt a hazai közvélemény egy része úgy véli, hogy Orbán és csapatai harcban állnak az unióval szemben a nemzeti önrendelkezésünkért. Pedig a fideszes képviselők az elmúlt években dokumentálható módon olyan döntéseket szavaztak meg az Európai Parlamentben, amelyekben itthon teljesen más álláspontot képviseltek a kormánypártok. A teljesség igénye nélkül: ilyen volt a génmódosított növények termesztésének kérdése, vagy éppen a migráció kérdése.

Induljon a banzáj!

Vélhetően lapunk olvasói között kevesen akadnak, akik Hillary Clinton győzelméért szorítottak az elnökválasztáson. Itt, kelet-nyugat határán talán jobb lesz nekünk Trumppal, talán nem, majd kiderül. Péntek óta hivatalosan is az USA elnöke Donald Trump. Ugyan még semmit nem csinált, a szolgalelkűség nagymesterei felettébb erős felhozatallal akarták ünnepelni a beiktatását. Csak nem annyira jött össze.

Elhunyt Torgyán József

Otthonában, szűk családja körében a múlt héten vasárnap reggel, 85. életévében elhunyt Torgyán József, a Független Kisgazdapárt volt elnöke, korábbi földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, az FTC korábbi elnöke.

A polgárságról és a középosztályosodásról

A polgárság fogalma korszakonként és a tudományos vizsgálódás különböző aspektusai szerint olyan összetett, sokszor ellentmondásos jelentéstartalommal telítődött, ami kontextustól függően gyakran nehézkessé teszi a megfelelő értelmezést. Cicero a kései Római Köztársaság (fontos a római polgárjog) társadalmát a civitas-t (vagy res publica-t) alkotó polgárok jog által egyesített közösségeként írja le, mely a jogok mellett kötelezettségeket (munera) is keletkeztet számukra. A polgárság fogalma ebben a vonatkozásban tehát nemcsak jogi kötőerőt jelent, hanem egyfajta felelősséggel vegyes közösségi tudaton (és kollektív szabadságeszményen) alapuló „társadalmi szerződést”.

Máig élő rejtélyek (1. rész)

Katasztrófák sorai történtek és történnek a világban, azonban számos esetben nem ismerjük a valódi okokat. Lehet, hogy azért, mert politikai akciók álltak a háttérben? Az igazság soha nem derül ki. Összegyűjtöttünk néhány nagyon rejtélyes balesetet. Vagy inkább „balesetet”?

Közelebb kerülni Istenhez

Az emberiség azért készítette az első képeket, mert valamit ábrázolni akart, amit soha nem látott. Ezzel szeretett volna közelebb kerülni Istenhez. Nagyon sokan ezt már nem merik megtenni – mondta el a Bar!!kádnak Jánváry Zoltán, aki számára a művészet nem jelent mást, mint vallást. A grafikusművész mesélt arról is, 21 évig tartó amerikai tartózkodása milyen hatással volt a művészetére, miben különbözik ma a kinti és az itthoni alkotók helyzete. Illetve azt is megtudtuk, mit lenne érdemes megtanulnunk az amerikaiaktól.

Farsangi bikaütés a Kászonokban

Mikor megkérdeznek bennünket, hogy a sok bejárt táj közül mégis melyik a kedvencünk, természetesen nehezen tudunk választani, hisz minden egyes régióhoz nagyon szép emlékek kötnek bennünket. Ha azonban mindenáron le kell tenni a voksunkat valamelyik mellett, akkor általában Erdővidéket, az Úz-völgyét, Kászonszéket, a Hagymáshegység vagy a Hargita szórványtelepüléseit említjük meg, vagyis a Keleti-Kárpátok azon vidékeit, amelyeket földrajzi adottságai jobban elzárnak a civilizációt szállító főútvonalaktól. Közülük ez alkalommal a távoli Kászonszékbe szeretnénk elkalauzolni a kedves olvasót.

Keresse csütörtökönként az újságárusoknál vagy a http://www.dimag.hu/magazin/Barikad weboldalon!

A képviselők tájékoztatása nélkül döntöttek az utak felújításáról Miskolcon, ezt kifogásolja a Jobbik.
Itt a Fidesz egyetlen kihívójának tizedik vállalása.

2017 augusztus