Jobbikról

A kezdetek: A Jobbik megalakulása

Pongrátz Gergely

A Jobbik Magyarországért Mozgalom elődszervezete az 1999-ben alakult Jobboldali Ifjúsági Közösség volt, melyet egyetemisták alapítottak, s célja a nemzeti gondolkodású ifjúság összefogása volt.

Az „elbukott” 2002-es országgyűlési választás után több neves közéleti személy (Wittner Mária, Pongrátz Gergely, Tóth Gy. László, Lovas István, Usztics Mátyás) kérésére a Jobboldali Ifjúsági Közösség 2003. október 24-én a Jobbik Magyarországért Mozgalom nevet felvéve párttá alakult. Fő céljuk az volt, hogy a MIÉP bomlásával és háttérbe szorulásával reális alternatívát nyújtsanak a radikális jobboldali szavazóknak.

A Jobbik történetének mérföldkövei

Az új párt ismertségét eleinte figyelemfelkeltő akciókkal igyekezett növelni. Első ilyen lépésük a 2003 karácsonyára meghirdetett országos keresztállítás volt.
A 2006 és 2009 közötti időszak a Jobbik jelentős erősödését hozta, az EP választásokon a párt mintegy háromszorosan felülmúlva a közvélemény-kutatásokat 14,77%-os eredményt ért el.
A 2010-es országgyűlési választáson 16,67%-ot elérő Jobbik 47 képviselőt küldhetett a parlamentbe, akik esküjükhöz híven küzdenek az országgyűlésben, és azon kívül is a magyar érdekekért.

Jobbik kiskáté

Az intézményesített együttműködés (pl. koalíció) a Jobbik számára elképzelhetetlen. A mindenkori kormány elképzeléseit azokban a kérdésekben tudjuk támogatni, amelyekben az a nemzet érdekét szolgálja, a többit azonban elutasítjuk.