Képviselőink

Balczó Zoltán

A Jobbiknak eddigi legnagyobb kihívást jelentő feladatára kell felkészülnie. Bármennyire nagy jelentőségű volt az előző országgyűlési és önkormányzati választáson elért siker, most még tovább kell lépnünk. Ezt nem csupán a természetes ambíció miatt van így, egy párt is kerülhet „muszáj Herkules” helyzetbe. A Fidesz súlyos kudarcot vallott, mind gazdasági, mind erkölcsi téren. A szavak és a tettek között ellentét feszül, a gazdasági szabadságharc csak szavakban valósult meg, a gyarmati helyzetből a kitörést nem kísérelték meg, a magyar földet megvédeni nem képesek, megszorítás megszorítást követett, a társadalom egyre nagyobb része lehetetlenült el, miközben a klientúra ott ül a húsos fazéknál. Ebben a helyzetben nem kényelmesedhetünk el, nem lehet a célunk a helyzetünk megtartása – bár az sem kis feladat -, az ország vezetésére kell alkalmassá válnunk.

Képek

Videók

Életrajz

Nyíregyházán születtem 1948-ban. Feleségem ügyvéd, két gyermekünk van, Mátyás újságíró, Dorottya az ELTE esztétika szakán végzett. 1971-ben szereztem diplomát a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Karán. 1971-től 1975-ig az Erőmű- és Hálózattervező Vállalatnál dolgoztam tervező mérnökként. 1975-ben kerültem a Kandó Kálmán Műszaki Főiskolára (ma Óbudai Egyetem), ahol az Európai Parlament képviselőjévé választásomig főiskolai docensi munkakörben dolgoztam.

Szervezett keretek között 1992-ben kezdtem politikával foglalkozni, amikor a Magyar Demokrata Fórum tagja lettem. Az MDF szakadását követően a Magyar Igazság és Élet Pártjában találtam meg az elkötelezett nemzeti politizálás lehetőségét. A MIÉP Országos Elnökségének 1994 októberétől voltam a tagja, a 2002-es választásokat követően - látva a párt megújítását célzó törekvések visszaszorítását - tisztségemről 2003 februárjában lemondtam, majd tagsági viszonyomat is megszüntettem. 2003 októberében csatlakoztam az akkor megalakuló Jobbik Magyarországért Mozgalomhoz, amelynek azóta is alelnöke vagyok. A követendő nemzetstratégiáról vallott felfogásom, a nemzeti radikalizmus iránti elkötelezettségem 20 év alatt nem változott meg, miközben a pártpolitikai térkép átrajzolódott
körülöttem – a Jobbik létrejöttében és meghatározó politikai erővé válásában személyesen is fontos szerepet kapva.

1994 és 1998, valamint 2002 és 2006 között a Fővárosi Közgyűlés képviselője, 1998 és 2002 között országgyűlési képviselő, frakcióvezető-helyettes voltam. 1999 és 2002 között kormányzati felkérés alapján az Illyés Közalapítvány kurátoraként nyílt lehetőségem a határon túli magyarok ügyével közvetlenül foglalkozni.

A 2009. június 7-ei választásokon a Jobbik Magyarországért Mozgalom listájának második helyéről kerültem be az Európai Parlamentbe, ahol feladatomnak a magyar érdek képviseletét és a birodalmi koncepcióval való szembeszállást tekintettem. A 2010. áprilisi országgyűlési választáson a párt budapesti listavezetőjeként szereztem képviselői mandátumot. Előzetesen tett ígéretemnek megfelelően EP mandátumomról lemondva hazatértem, hogy a magyar országgyűlésben szerzett tapasztalataimmal segítsem a képviselőcsoport munkáját. A Jobbik választási eredménye alapján országgyűlési alelnököt adhat, s ezt a megtisztelő feladatot a képviselőcsoport bizalma alapján én láthatom el.

Javasolt hírek

A Jobbik képviselői elutasították a megállapodást, mivel az veszélyezteti az uniós környezetvédelmi és élelmiszer-bizton

Országos elnökség

Képviselőink