Képviselőink

Szávay István

"Én azt akarom, hogy ennek a népnek országa legyen!"

Képek

Videók

Kedvenc könyvek

Életrajz

Szávay István 1981. március 8-án született Kiskunhalason, sváb hátterű soltvadkerti gazdálkodó család első gyermekeként. A kiskunhalasi Bibó István Hatosztályos Gimnáziumban érettségizett 1999-ben. Gyermekkorától 2000-ig aktívan cserkészkedett, evangélikus vallású. Nős, felesége Szávayné Séra Magdolna kárpátaljai magyar nyelvész.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán 2008-ban történész, Társadalomtudományi Karán 2010-ben politológus, Pedagógiai és Pszichológiai Karán 2012-ben történelemtanári diplomát szerzett, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem igazgatásszervező mesterképzését 2015-ben tervezi befejezni. Németül középfokon, angolul társalgási szinten beszél, latin nyelvből érettségi vizsgát tett. Tanulmányi eredményeiért Köztársasági ösztöndíjban, egyetemi közösségi munkája elismeréseként kari kitüntetésben részesült, 2009-2012 között az ELTE egyik kollégiumának vezetője volt.

2005-2008 között az ELTE BTK Hallgatói Önkormányzat elnöke, 2007-2008-ban a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája határon túli magyar kapcsolatokért felelős elnökségi tagja. Politikai tevékenységét hallgatói vezetőként szüneteltette. 2008-2009-ben a Magyar Ifjúsági Konferencia Állandó Bizottságának magyarországi tagja; 2006-2009 között a Nemzeti Civil Alapprogram Közép-magyarországi Regionális Kollégiumának, 2009-ben a Duna Televíziót felügyelő Hungária Közalapítvány kuratóriumának tagja; 2006-2010 között Soltvadkert Város Önkormányzata Művelődési, Oktatási és Sportbizottságának külsős tagja. Számos – főként fiatalokkal és külhoni magyarsággal foglalkozó – civil szervezet munkájában vett és vesz a mai napig is részt, egyetemi évei alatt a Rákóczi Szövetség ELTE-s alapszervezetének vezetője volt, 2009 óta a Magyar-Naurui Baráti Társaság elnöke.

1999-2003 között a Magyar Igazság és Élet Pártja tagja; 2001-ben elnökségi tagja, majd elnökjelöltje a MIÉP Ifjúsági Tagozatnak. A Jobbikba mint egyetemi ifjúsági szervezetbe 2000-ben lépett be, 2002-ben országos alelnökké választották. 2003-ban a párttá alakult Jobbik Magyarországért Mozgalom tizennégy alapítójának egyike. 2003-2005 között, majd 2009-2014 között a Jobbik soltvadkerti szervezetének vezetője. A Jobbik Nemzetpolitikai Kabinet elnökeként a párt külhoni magyarokkal, magyarországi nemzetiségekkel és a civil szférával kapcsolatos politikájának felelőse, emellett felsőoktatási és ifjúságpolitikai kérdésekkel is foglalkozik még. 2014. június 21-én a Jobbik országos alelnökévé választották.

2010 óta országgyűlési képviselő, 2010-ben lakóhelyén, Bács-Kiskun megye 6. választókerületében, 2014-ben pedig Budapest XII. kerületében volt képviselőjelölt, mandátumot mindkét alkalommal a Jobbik országos listájáról szerzett. 2010-12 között a Külügyi és határon túli magyarok bizottságának, 2012 óta a Nemzeti összetartozás bizottságának munkájában vesz részt. 2014-ben tagja lett az Igazságügyi bizottságnak is. A Jobbik képviseletében tagja a Magyar Állandó Értekezletnek, a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának és az Alapítvány a Magyar Nemzeti Közösségek Európai Érdekképviseletéért kuratóriumának.

Javasolt hírek

A Jobbik hosszú ideje követeli, hogy váljon nyilvánossá, milyen pénzből gazdálkodik a Fidesz kamucivil szervezete, a Civ

Országos elnökség

Képviselőink