Tapolcán ne csak meghalni, hanem megszületni is lehessen!

2012-06-04 10:22

Több, mint ezer elkeseredett ember tüntetett a Veszprém megyei városban a Deák Jenő kórház bezárása ellen. A fideszes vezetés csak maszatol.

A Jobbik képviselői péntek délután négy órakor tartottak sajtótájékoztatót a helyi sajtónak, mivel a fideszes polgármester rengeteg valótlanságot állított a Deák Jenő kórházzal és a jobbikosokkal kapcsolatban.

Katasztrófa van, felelősök nincsenek

A tiltakozó megmozdulás öt órakor kezdődött a Trianoni Emlékparkban, ahol rendhagyó módon rengeteg idős ember, valamint kismama jelent meg a gyermekeikkel. Ferenczi Gábor, a Jobbik országgyűlési képviselője elmondta, noha a kórház jövőjét illetően már több kérdést is intézett a szaktárcához, érdemi választ mindezidáig soha nem kapott. A honatya elkeserítőnek minősítette a kórház több éves kálváriáját hiszen azt korábban egy gazdasági társaság vette át igen rossz szerződési feltételek mellett, de még a vállalt kötelezettségei egy részét sem teljesítette.

Tapolcán a helyzet odáig romlott, hogy két évvel ezelőtt egészségügyi katasztrófahelyzetet kellett kihirdetni a városban, az ÁNTSZ vezetője ekkor vonta meg a Medisyst Kft. engedélyét és ruházta át újra a kórház fenntartását a helyi önkormányzatra. Ferenczi hangsúlyozta, a visszaélések és a nem teljesítés miatt állítólag azóta is folyik a vizsgálat, de felelőst még nem talált a minisztérium. A politikus felhívta a figyelmet azokra az egészségügyi területeken ténykedő oligarchákra, akik vagy a Fidesz, vagy az MSZP belső köreihez tartoznak. Példaként említette a Hospinvest Kft. működését, akik miatt az egri kórház csaknem végleg csődbe ment szintén két évvel ezelőtt.

Veletek vagyunk!

Rig Lajos, a nemzeti radikális párt helyi képviselője, aki a Deák Jenő kórház szakszervezetének vezetője és dolgozója is egyben, felidézte az intézmény múltját. A csaknem száz éves történet egészen a kézezres évekig a sikerről és a színvonalas szakmai munkáról szólt, erre most már a kormányzat szerint nincs szükség – fejtette ki a városatya és hozzátette: míg néhány évvel ezelőtt a szülészetet zárták be, most a belgyógyászatot és a sebészetet szándékoznak kiiktatni, magyarán a kórház aktív ágyszáma a nullára csökken.

Az állandó bizonytalanság miatt már korábban több kiváló orvos távozott Tapolcáról, ami az itt élőknek egyáltalán nem tetszett, ezután ha valakinek jó kezelésre lesz szüksége, vagy Ajkára, vagy Keszthelyre irányítják, ez azonban 35 – 40 perc jó esetben, hiszen télen az utak gyakran szinte járhatatlanok.

Rig Lajos elmondta, a kórházba havonta nagyjából 50 ezer embert kezelnek, ez a nyári turistaszezon idején 75 – 100 ezer főre is felugrik, nagy kérdés, hogy a térség három megmaradó kórháza, a veszprémi, az ajkai és a keszthelyi hogy fogja majd elbírni a hirtelen megemelkedett beteglétszámot, hiszen strukturális fejlesztéseket egyik intézményben sem hajtottak végre. Ráadásul a kormány mindössze egyetlen új mentőautót ígért cserébe Tapolcának, személyzet viszont erre sincs és biztos, hogy a meglévő járműflotta képtelen lesz időben mindenhová odaérni – jelentette ki Rig.

A tiltakozók ezután átvonultak a Városházával szomszédos Hősök terére. A Deák Jenő Kórház előtt mindenki tapsolni kezdett és a tömeg hangosan skandálta a bent
dolgozóknak: „Veletek vagyunk!”

A téren Dr. Csonka László, a Deák Jenő kórház egykori főigazgatója szintén a korábban elért eredményeket idézte fel a hallgatóságnak és felhívta a figyelmet arra, hogy a kormányzatnak most még megvan a lehetősége arra, hogy visszavonja döntését.

Születni is lehessen!

Dobó Zoltán, a Veszprém megyei közgyűlés jobbikos képviselője, aki maga is Tapolcán született és él arról beszélt, hogy a kórház dolgozóit át kívánják képezni, mivel az intézmény fő profilja az idősgondozás lesz. A helyzet odáig fajult, hogy egy gyógyításra emelt kórházból elfekvőt csinálnak. Csak halni mennek majd az emberek oda, ahol nemrég még gyermekek születtek – jegyezte meg keserűen Dobó és feltette a kérdést, mi ez, ha nem népirtás? A politikus felidézte, hogy Tapolca lakossága az elmúlt húsz évben négyezer lélekkel csökkent, emiatt három óvodát, két bölcsődet és egy általános iskolát zártak be. Most, hogy a kórházat is elveszíti a város az egy végső csapással ér majd fel a helyi közösség számára.

Követeljük, hogy a kormányzat ne zárja be a sebészetet és a belgyógyászatot, sőt követeljük, hogy adják vissza nekünk a szülészetet, hogy Tapolcán ne csak meghalni, hanem megszületni is lehessen! – szólította fel cselekvésre a fideszes városi vezetést Dobó. A politikus kijelentését nagy taps követte.

A jobbikos képviselők, valamint helyi civil egyesületek képviselői végül átadták petíciójukat a Városházán, amelyet Sólyom Károly fideszes alpolgármester vett át.

Csanádi Gábor Ferenc - barikad.hu

További képek ...

A hazugságairól és vesztes sajtópereiről elhíresült Magyar Idők nevű fideszes propagandalap ismét pert vesztett a Jobbikkal szemben szerdán.
Az elmúlt három évben nagymértékben megdrágultak az ingatlanok, s a 3 éve korrekt módon megszabott forgalmi érték és a mai között is óriási eltérés lehet.
"Az elmúlt hétnek nem csak a segítségnyújtás volt a célja, hanem az önkéntes munka fontosságára és szépségére való figyelemfelhívás is."
A Rogán-minisztériumból szerkesztett lapok eddig 70 pert veszítettek a Jobbik ellen, a most megjelent cikkel újabb áldozata lesz a fideszes hazugságkampánynak.
A mai napon a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletében kimondta, hogy Habony Árpád közszereplőnek minősül.
Pakusza Zoltán arra kérte Miskolc polgármesterét, támogassa a perecesi és kiliáni lakókat abban, hogy lakókörnyezetük fejlődhessen.

2017 szeptember