Beszámoló a Jobbik VIII. Országos Kongresszusáról

2011-10-30 01:41
-A +A

A Jobbik nyolcadik országos kongresszusán részt vettek a csonkaország és az elszakított területek képviselői is. Vona Gábor pártelnök beszédében kitért a Jobbikot ért kritikákra is.

A Jobbik nyolcadik országos kongresszusát Gyüre Csaba levezető elnök nyitotta meg, majd Szávay István országgyűlési képviselő, a Jobbik Nemzetpolitikai Kabinetjének vezetője köszöntötte az elszakított területek képviselőit.

Otthonról haza

Határon túlról a délvidéki Magyar Remény Mozgalom, a Székely Nemzeti Tanács, az Erdélyi Magyar Ifjak, képviselői szólaltak fel, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége, az erdélyi Magyar Polgári Párt a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége valamint a Muravidéki Magyar Önkormányzati  Nemzeti Közösség vezetői pedig üzenetben üdvözölték a kongresszus résztvevőit. A felszólalók kimelték: az anyaországi politikában a Jobbik folytatja a legkiemelkedőbb harcot az elszakított területek magyarságáért és az autonómia-törekvésekért. Mindannyian megköszönték az eddig elért eredményeket, azt a munkát, amelynek révén amikor a Jobbik rendezvényeire, kongresszusára érkeznek, olyan érzésük van, mintha "otthonról haza mennének."

A Jobbik képviseli a normális hozzáállást

Vona Gábor beszédében elmondta, a kongresszus összehívása azért fontos, mert a párt eddig is kemény harcokat folytatott a magyar érdekekért és ehhez a tagság teljeskörű támogatottságára és munkájára mindig is szükség volt és a jövőben ez még fontosabb lesz. Kijelentette, a Jobbik mozgalomként indult, az elmúlt másfél évben inkább pártként működött, ám a jövőben a mozgalom-jelleget kell ismét erősíteni. Mint mondta, pártként azért kellett megerősödnie, hogy a hazai politikai életben még nagyobb erőt fejthessen ki. A kritikákkal kapcsolatban a Jobbik elnöke kifejtette, három problémát szoktak általában felvetni. Az első az, hogy a parlamentbe ( az EU-parlament, az országgyűlés és az önkormányzati választások) jutás után a Jobbik a politikai rendszer része lett. A második kritika az, hogy elfogult a párt, a harmadik pedig az, hogy sokan nem hisznek a pártokban, a hazai pártrendszerben.

Az első felvetésre a pártelnök elmondta: a Jobbik nem lett része a rendszernek, a Radikális Változás című programjából egy betűt sem adott fel, ezáltal mind a többi párt, mind a facebookon magukat civileknek aposztrofáló csoport felett áll. Az elpuhulással összefüggésben kijelentette, nem változott semmi, mindösszesen a Jobbik helyzete, sok esetben ésszel és nyugodt, de radikális mondanivalóval többet el lehet érni, mint kiabálással és tettlegességgel. A harmadik felvetésre, miszerint sokan nem hisznek a pártrendszerben, elmondta, ő sem ezt tartja végleges megoldásnak, mert ő a Jóistenben és Magyarország feltámadásában hisz.

Kiemelte, azért aposztrofálják a pártot nemzeti radikálisnak, mert egy másik országban az a gondolkodásmód, amelyet a Jobbik képvisel teljesen természetes nemzeti érzelmű felfogásnak minősül. Magyarországon politikailag a Jobbik képviseli a normális hozzáállást.

A párt beállítottságával összefüggésben közölte, ha ezt egy szóval kell jellemezni, akkor az antiliberális a legmegfelelőbb kifejezés. A Jobbik a hazai politika hagyományőrzője, amely a szabadság és igazság valamint a nemzeti érdekek és értékek mellett tette le voksát.

Gyurcsány az MSZP ellen, Orbán Orbán ellen

A jelenkor magyar politikáját jellemezve a Jobbikot nevezte legegységesebb tömörülésként, kijelentve, hogy jelenleg Orbán Viktor dolgozik legkeményebben Orbán Viktor ellen, Gyurcsány Ferenc pedig a szocialisták sírját ássa.

A párt legutóbbi, a devizahitelesek megmentéséért indított aláírásgyűjtő akciójáról elmondta: több mint 451 ezren támogatták aláírásukkal.

A Magyar Gárda egységének megteremtését továbbra is kiemelkedő jelentősségűnek nevezte hozzátéve, ez az egység megteremtése nem lesz olyan  egyszerű, mint elsőre gondolta.

Hármas csapdában

Ezek után Magyarország csapdahelyzetéről ejtett beszélz. Kiemelte, hazánk hármas adósságcsapdában vergődik: nemzetközi csapdában, adósságcsapdában és demográfiai csapdában. A nemzetközi csapdahelyzetről kijelentette: az unió az összeomlás szélén áll, Magyarországnak erősen el kell gondolkodnia az európai nemzetközösségből való kilépés lehetőségén.

A pártelnök végezetül elmondta, terveik között szerepel a pártakadémia létrehozása valamint a tervek szerint az „Atilla Unokái” elitképző rendszer létrehozása.

Vannak még, akik igazat mondanak

Morvai Krisztina, a Jobbik EP-képviselője a párt politikusainak uniós munkájával összefüggésben közölte: még a legelején azt mondogatták nekik, nem tudják majd a hangjukat hallatni az európai nemzetközösség parlamentjében. A képviselőasszony rámutatott, erre tökéletes cáfolat a fejenkénti több mint nyolcvan hozzászólása a párt képviselőinek. Leszögezte: munkájukat, akárcsak az országgyűlési képviselőkét, úgy kell végezni, hogy a pártért dolgozó aktivista is elégedett legyen, nyugodtan mondhassa, nem hiába adott bizalmat számukra.

Munkájukkal összefüggésben idézte Szegedi Csanád képviselőtársának a magyar soros uniós elnökséget megelőző felszólalását, ahol a politikus leszögezte: az elnökség alatt fel kell vetni a szlovák nyelvtörvény a Benes-dekrétumok, a székely autonómia, a cigánybűnözés valamint a korábbi kormány diktátorának, Gyurcsány Ferencnek börtönbe zárásának kérdését is. Morvai közölte: ez a Jobbik hangja az Európai Parlamentben.

Szomorúan konstatálta Szájer József fideszes EP-képviselőnek a soros uniós elnökséget lezáró mondatát, amely így hangzott: „a klub szabályait , ahova beléptünk, teljesítettük”. Morvai jelezte: emiatt nem kaptak jelentős figyelmet a Szegedi Csanád által is felvetett problémák. Kijelentette, sokszor nagy önuralmat követel, hogy a Gyurcsány-kormány tagját, Göncz Kingát és kijelentéseit higgadtan kezelje. A politikusnőt idézve elmondta, Göncz szinte kizárólag európai érdekekről és az összeurópai demokrácia megteremtéséről beszél.

Végezetül közölte, a Jobbik nemzetéért való kiállása több EP-képviselő kommunikációját és hozzáállását is jó irányba befolyásolta. A világ miden tájáról kapott levelekben pedig örömmel konstatálják annak írói, hogy vannak még politikusok, akik igazat mondanak.

Higgadt és bölcs politika

Sneider Tamás Jobbik alelnöke beszédében kiemelte: a párt jelenlegi képviselői közül legtöbben nem azért választották a politikai pályát, mert erre vágytak, hanem az elmúlt húsz év magyarság számára tragikus alakulása vezette őket erre az útra. A politikus kiemelt jelentőségűnek tartja, hogy a jelenlegi szociális helyzetben a párt képviselői és helyi vezetői folyamatos kapcsolatot tartsanak fenn és erejükhöz mérten segítség az elesetteket, és az idős korúakat. Mint mondta, ezek a személyes találkozások azért is fontosak, mert, ha a társadalom minden rétege megismeri a mozgalmat alkotó embereket, akkor sokkal nehezebb lesz elhitetni a média által a pártról sugárzott hazugságáradatot.

A politikus jelentősnek tartja a szakszervezetekkel kialakított kapcsolatot, ugyanis szavaz szerint az MSZP feldarabolódása miatt a sokszor baloldali kötődésűnek elkönyvelt érdekvédelmi szervezetekben is egyre többen nyitottak a Jobbik elképzeléseire, megoldásaira. Hozzátette: a korábbi, a szakszervezetekhez fűződő előítéleteket fontos félretenni. Emellett kiemelten fontosnak nevezte az önkormányzati szerepvállalást is, utalva arra, hogy „a bölcs és higgadt politika” a közelmúltban számtalan esetben meghozta gyümölcsét.

barikad.hu

Ajánlott cikkek

A hazugságairól és vesztes sajtópereiről elhíresült Magyar Idők nevű fideszes propagandalap ismét pert vesztett a Jobbikkal szemben szerdán.
Az elmúlt három évben nagymértékben megdrágultak az ingatlanok, s a 3 éve korrekt módon megszabott forgalmi érték és a mai között is óriási eltérés lehet.
"Az elmúlt hétnek nem csak a segítségnyújtás volt a célja, hanem az önkéntes munka fontosságára és szépségére való figyelemfelhívás is."
A Rogán-minisztériumból szerkesztett lapok eddig 70 pert veszítettek a Jobbik ellen, a most megjelent cikkel újabb áldozata lesz a fideszes hazugságkampánynak.
A mai napon a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletében kimondta, hogy Habony Árpád közszereplőnek minősül.
Pakusza Zoltán arra kérte Miskolc polgármesterét, támogassa a perecesi és kiliáni lakókat abban, hogy lakókörnyezetük fejlődhessen.

Eseménynaptár

h
k
sze
cs
p
szo
v
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
25
26
27
28
29
30
 
2017 szeptember