A nemzeti radikálisoknak is vannak emberi jogaik

2011-06-21 14:49

A szombati homokos felvonulás ellentüntetőivel szemben a rendőrség számos jogsértést követett el, például ketrecbe zárta és ok nélkül könnygázzal fújta le őket.

Szombaton a homokosfelvonulás ellentüntetését szabályszerűen bejelentették, a rendőrség elfogadta, ám a végén a „rend őrei” most már sokadjára nem tartották be a játékszabályokat - mondta el mai sajtótájékoztatóján Zagyva György Gyula. A politikus úgy látja, a hatóságok úgy gondolják, a HVIM-mel és a nemzeti oldallal mindent meg lehet tenni.

A nemzeti képviselő elmondta: az ellentüntetők beálltak a kordonok mögé, majd arra lettek figyelmesek, hogy a homokos menetet más irányba térítik, ekkor Zagyva György Gyula a rendőrségen bejelentette a rendezvény végét. Az egyenruhások azonban ezek után sem engedték el a jelenlévőket, minden előzetes felszólítás nélkül körülkerítették, „kvázi ketrecbe zárták” őket.

A rendőrök ezután egy-másfél órán keresztül senkit nem engedtek ki a „ketrecből”, aki megpróbált távozni, azt bántalmazták és könnygázzal lefújták. A könnygázból persze szinte mindenki kapott. A rendőrök kockáztatták százak életét, hiszen a „ketrecben” többen rosszul lettek, víz sem volt náluk. A körbezárást a rendőrök nem tudták megindokolni – mutatott rá a képviselő.

Zagyva György Gyula bejelentette: pertársaságot alapítanak, amelybe a HVIM honlapján mindenki jelentkezhet és együtt beperlik a rendőrséget, valamint panaszt tesznek a rendészeti panasztestületnél. A politikus emlékeztetett: a nemzeti radikális oldal több hasonló pert megnyert. Ezért, ha van még minimális bírósági függetlenség, akkor most is nyerni fognak – szögezte le a képviselő.

A jobbikos képviselő végül hangsúlyozta: a nemzeti radikálisokkal sem lehet mindent megtenni, nekik is vannak emberi jogaik.

barikad.hu

A Jobbik szakszervezetekkel való párbeszéd-sorozatának következő állomásaként a Vagyonvédelmi Szakszervezetek Szövetségének vezetőivel folytattunk konstruktív egyeztetéseket.
A Jobbik szerint az Alkotmánybíróság (Ab) meg fogja állapítani, hogy a párt plakátkampányát a Fidesz alkotmánysértő módon próbálja felfüggeszteni.
Bírósághoz fordulunk az eltitkolt adatok kiadása érdekében.
A Fidesz kétharmados helyett, feles támogatást igénylő javaslattal verné át a Jobbik plakátkampányát elnémító törvényt.
A Jobbik Magyarországért Mozgalom képviselői ott lesznek pénteken a parlamentben, és a törvénymódosítás ellen fognak szavazni.

2017 június