A Jobbik felhívása a szerencsi szalmaégető erőmű létesítése ellen

2010-03-05 16:28

A Szerencsre tervezett szalmaégető jól szimbolizálja az elmúlt húsz év gazdaság- és társadalompolitikai fekélyeit. Megtaláljuk benne a nagytőke törvényesség látszatát keltő, de valójában azt kijátszó fondorlatait ugyanúgy, mint a helyi politikusbűnözők munkahelyteremtés illúziójával kecsegtető, népbutító próbálkozásait, amik egyúttal a helyi közösség akaratának semmibe vételével és a nemzetközi kötelezettségvállalásaink felrúgásával is párosulnak. Ezeket a törekvéseket pedig a kormány 9,5 milliárd Ft adókedvezménnyel, és további 60 millió euró hitellel szándékozik támogatni.

Az égetőmű 80 km-es körzetében a jelenlegi tájhasználatot figyelembe véve az összes szármaradvánnyal együtt – szakszerű vetésforgót feltételezve – maximálisan mintegy 80-100 ezer tonna biomasszára lehet számítani. Ez messze elmarad a beruházó BHD által tervezett és a nagy integrátorokkal már leszerződött 575 ezer tonna biomassza energiahordozók mennyiségétől. Az integrátorok már le is szerződtek a gazdákkal 270 ezer tonna/év fűtőanyag-szükséglet előállítására. Ebből az látszik, hogy a szükséges fűtőanyag-mennyiséget csak az energiafű-termesztés nagyarányú elterjesztésével fogják tudni biztosítani, melyre a szerződések nagy része is vonatkozik. Ugyanakkor a tervezett beruházás engedélyét alátámasztó hatástanulmányban e növény termesztésének ökológiai hatásait nem vizsgálták, vagyis erre az engedély nem vonatkozik. Ráadásul a biomassza, mint megújuló energia, sűrűsége igen alacsony, a tervezett égetőmű esetében csak a szállításból származó üvegházhatást okozó széndioxid-kibocsátás mértéke eléri a 380 tonna/év értéket. A beruházás évtizedekre meghatározóvá tenné a térségben a magas fosszilis energia-bevitelre alapozott, magas környezetterheléssel járó nagyüzemi intenzív mezőgazdaság létét, ahol a külső nagybefektetői érdek a profitot a térségből kivonja, a károkat pedig a helyi társadalomra hagyja. Ráadásul ezeknek a szerződéseknek jelentős része természetvédelmi, Natura 2000 és Érzékeny Természeti Területet is érint.

A beruházó BHD cégnek, ahogy említettük, ígérvénye van a pénzügyminisztériumtól 9,5 milliárdos adókedvezmény nyújtására, mindössze 75 munkahely teremtéséért és 4 éves megtartásáért cserébe. Az egyéb közvetett és közvetlen támogatásokat nem számolva ez 126 millió forint állami támogatás munkahelyenként. Vajon egy családi alapú kistermelő vagy kisvállalkozó ebből hány munkahelyet tudna teremteni, és azt hosszútávon fenntartani? Bizonyosan legalább tízszer annyit, amennyiben ezt az összeget a Jobbik programja szerinti vidékfejlesztésbe ágyazottan fordíthatnák fejlesztéseikre a helyi gazdaság szereplői. Tokajban több ezer éve a messze földön elismert szőlőtermesztés és a borászat, valamint az ehhez kapcsolódó kulturális turizmus és a kiszolgáló háttér jelenti a fő megélhetési forrást az ott lakók számára. A Jobbik ezekre a hagyományokra alapozva kívánja fejleszteni a kistermelői hálózatot, a bor- és élelmiszer-feldolgozást, -értékesítést, a kapcsolódó kézműipart és a helyi gazdaság egészét. A helyi gazdaság keretein belül a lakosság közvetlen kiszolgálása érdekében létesített települési energiaellátó rendszerek jelentik számunkra a megfelelő megoldást.

Mindezek alapján a Jobbik felszólítja a kormányt, hogy haladéktalanul állítsa le azt az MFB-n belül zajló folyamatot, amely részben vagy egészben közpénzekből szándékozik a már beígért 9,5 milliárd forint adókedvezmény mellé napokon belül további 60 millió euró hitelt nyújtani a szalmaégetőt beruházó BDH és/vagy kapcsolt vállalkozásai részére.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom minden törvényes eszközzel fel fog lépni a tervezett beruházás megvalósulása ellen, és ennek érdekében – a helyi gazdálkodói és civil erőket támogatandó – országos ellenállást fog tanúsítani az Országgyűlésben és azon kívül, mivel ebben az esetben ismét a nemzet érdekei ellen való politikai és gazdasági fondorlatról van szó.

Varga Géza
a Jobbik Agrár és Vidékfejlesztési Kabinetjének elnöke

Folytatódik a Jobbik plakátkampánya.
A Habony-univerzum talán legprimitívebb terméke, a Ripost nevű fideszes lap ismét jogerősen pert veszített a Jobbikkal szemben a mai napon.
A Jobbik elítéli mind az állatokkal való kíméletlen bánásmódot, mind a Fidesz-KDNP rendszeres összekacsintását az állatkínzókkal.
Vona Gábor csütörtökön Gyöngyösön tartott sajtótájékoztatót, ahol az elektronikus szavazásról és a borászat helyzetének javításáról ismertette pártja álláspontját.
A Jobbik a kilakoltatási moratórium haladéktalan kihirdetése mellett arra szólítja fel a kormányzatot, hogy kezdje meg egy új elszámolási törvény előkészítését.
A kormány sem szakmailag, sem pénzügyileg, sem politikailag nem kezeli súlyának megfelelően az oktatást.

2017 szeptember