Csák miniszter úr távozik, de a Fidesz tudás- és értelmiségellenes politikája nem változik

Botrányos kinevezések, operaházi szomorújáték, még L. Simon László fideszes kultúrpolitikus szerint is vállalhatatlan központosítás a kultúrpolitikában, az ELTE, a Műszaki Egyetem és a Zeneakadémia kivéreztetése - Csák miniszter úr tevékenységének lenyomata elégtelen bizonyítványt mutat, ideje volt tehát távozásának!

A Jobbik-Konzervatívok hittel vallja, hogy a kultúra nemzeti alap, felelős jobboldali pártként pedig részletesen kifejtettük azt, hogy a jelenlegi fideszes egypárti túlhatalom ideológiai alapú, centralizáló és a kultúrát a politikai küzdelem részeként kezelő felfogással szemben a mi politikai közösségünk tudja, hogy feladatunk a magyar polgárok számára biztosítani a kultúra eredményeihez való hozzáférést, ahogyan kulturális értékeink nemzetközi porondon történő megjelenítése is kötelességünk.

Számunkra kiemelten fontos helyi közösségek életében a kulturális intézmények kiemelt szerepet töltenek be, ezért szólítjuk fel az újonnan felálló minisztériumi vezetést, hogy fogadja meg javaslatainkat és

● Jogszabályban írjuk elő, hogy kulturális támogatásokról független szakmai szervezetek bevonásával születhet csak döntés. Átlátható, tiszta, egyenlő feltételeket biztosító pályázatírórendszert állítsunk fel, a Nemzeti Kulturális Alap forrásait pedig emeljük meg!

● Adópolitikai intézkedésekkel erősítsük a gazdasági szereplők és magánszemélyek mecénási tevékenységét!

● A helyi hagyományok és regionális kulturális örökségek védelme érdekében kiemelt támogatást kell biztosítani a települési művelődési házak, könyvtárak, civil szervezetek számára!

● Indítsunk pályázati rendszert a kistelepülések közösségi tevékenységeinek támogatására