Elég a környezetszennyezésből!

Gyöngyösi Márton, a Jobbik-Konzervatívok elnöke és Adorján Béla, a párt szabolcsi regionális igazgatója a Pintér Sándor-féle Belügyminisztérium előtt tartott sajtótájékoztatót. Az ellenzéki párt hosszú ideje küzd a Felső Tisza vidékét, a Szamost és a Krasznát érintő környezetszennyezési ügy felgöngyölítéséért. Most szeretnék, ha az Orbán-kormány is kivenné a részét hazánk második legnagyobb folyójának megvédéséből.

Nunkovics Tibor és dr. Gyüre Csaba segédletével hosszú évekkel ezelőtt megtettünk egy büntető feljelentést a Legfőbb Ügyészség felé, amely alapján elindult egy nyomozás – számolt be az ügy korábbi fázisáról Adorján Béla. Elmondta, hogy a nyomozásban akkor részt vett a Szolnoki Vízirendészeti Rendőrparancsnokság, amely igazolva látta a jobbikosok feltételezését, és megállapította, hogy bűncselekmény történt.

Azt is megállapította a rendőrségi nyomozás és az ügyészségi vizsgálat, hogy a bűncselekményt nem Magyarország területén követték el, hanem gyaníthatóan Romániában, illetve Ukrajnában. A magyar ügyészség úgy döntött, hogy felkeresi a két ország nyomozóhatóságait, hogy szintén folytassák le a bűncselekmény feltárására irányuló nyomozást. A Jobbik-Konzervatívok az üggyel foglalkozó tagjai remélték, hogy előrelépés várható, de a Tisza szennyezése nem szűnt meg. A Tiszán három hónapon keresztül folyamatosan érkezett a szemét mind Románia, mind Ukrajna felől.

A Jobbik regionális igazgatója Gyöngyösi Márton pártelnökkel egyeztetve folyamatosan próbálta elérni, hogy a szennyezések megszűnjenek. Végül arra a megoldásra jutottak, hogy egy beadvánnyal fordulnak a Belügyminisztériumhoz, mint a vízügyekért felelős szervhez. Az Orbán-kormányhoz szólva Adorján hozzátette: Azt szeretném kérni, hogy a Brüsszel ellen verbális vaktöltényekkel folytatott háborújukból némi energiát fordítsanak Románia és Ukrajna felé, és próbálják megakadályozni azt a mérhetetlen szennyezést, amit ez a két ország okoz Magyarországnak.

A jobbikos beadvány részleteit Gyöngyösi Márton ismertette: "Ezek pártpolitika felett álló ügyek, hiszen a folyóinknak, a talajnak, a környezetünknek a védelme minden magyar embernek a közös ügye, egy igazi nemzeti ügy” – hangsúlyozta a pártelnök, aki EP-képviselőként az Unióban felkereste már az ügyben a környezetvédelemért felelős uniós biztost. Hiszen ez egy határokon átívelő ügy, és Románia, valamint Ukrajna is aláírta a folyók védelméről szóló nemzetközi egyezményeket.