Kerüljenek ismét állami fenntartásba a nagy tudományegyetemek!

Az Orbán-kormány kezdjen azonnal tárgyalni az érintett intézményekkel arról, hogy a nagy tudományegyetemek ismét kerüljenek állami fenntartásba! - sürgette szerdai sajtótájékoztatóján Brenner Koloman.

A Jobbik elnökhelyettese és országgyűlési képviselője emlékeztetett, pártja kezdettől fogva ellenezte, hogy "fideszes alapítványi kuratóriumokba szervezzék ki a magyar egyetemi világ nyolcvan százalékát". Az alapítványi forma nem ördögtől való, ám az a megoldás, hogy a vezető testületekben "kizárólag fideszes potentátok ülnek", sérti az európai kultúrkörben a középkor óta létező egyetemi autonómiát.

A nagy tudományegyetemeknek a kontinentális Európában állami fenntartásban kell maradniuk, nem szabad megengedni, hogy "a fideszes kuratóriumok" elvonják az egyetemi szenátus jogköreit, ezért az unió visszatart forrásokat az Erasmus diákcsere és a Horizon oktatói programban. Ezért indította el a kormány a Pannónia programot, amelyben a kabinet azt a pénzt kénytelen most odaadni az egyetemistáknak, amit az egyetemi oktatók bérrendezésére lehetne fordítani. Az ELTE adjunktusai nem keresik meg egy átlagos főváros albérlet díját.